Sök och stallbesök

Tränade sök igår i en kraftigt kupperad bana. Hade hjärtat i halsgropen några gånger nu när jag skickade Tix som vanligt igen utan att välja några "snälla" vägar. Hon tar det ju inte direkt försiktigt utan kastar sig upp för, ut för och igenom allt som kommer i hennes väg. Inga men har hon haft efter träningen så det känns mycket skönt. Märks dock att hon har dålig kondis. Räcker liksom inte att cykla, jogga och liknande utan det är just sök hon behöver träna för att få orken för sök (inte så konstigt!). Idag får hon iaf en ordentlig terrängpromenad för vi ska ut till Jumkil och snitsla upp spår inför helgens tävlingar. Själv är jag lite less för vi kom inte med på lägre spår i Sandviken, femte reserv ger ju inte mkt att hoppas på... Missar dessutom skyddsträningen idag pga snitsladet =( Jag som är sååå taggad och full av träningsidéer efter SM:et. Glömde ju förresten skriva att min, förhoppningsvis, blivande uppfödare Ralf som har kennel Winonas, kom på bronsplats i skyddet. Han och hans malle Harry hade ett supersnyggt skydd. Imponerande tycker jag, särskilt när hunden också används i tjänst. Deras tik Amie är nu tjock om magen så det bådar ju gott...men jag "ropar inte hej...."

I morse var Tix med mig till stallet och träffade Miro som jag är medryttare på sedan två veckor tillbaka. De var lika snällt nyfikna på varandra båda två så det kan nog bli bra att ta med Tix ut ibland. Just nu är dock jag och pållen inne i en testfas vilket innebär en del bråk innan vi lämnar stallplan. Det kan nog få Tix att gå igång lite så jag vill känna mig säker på henne omkring hästen först så hon får bara vara med när jag är på marken ett tag till. Annars är det ju toppen med den gratis motionen hon får samtidigt som jag rider= sparande av dyrbar tid! Det är hur som helst superkul att rida igen!

Nu ska jag överge datorn efter några timmars plugg och byta om inför skogsturen.

Ha re gött!!

SM!

Igår åkte jag, Tuva och Marie till Västerås och kikade på sista dagen av bruks-SM:et. Vi var på plats vid 8.30 och bänkade oss vid spårhundarnas lydnad. På samma plan gick även dagens höjdpunkt-planskyddet. Mimmi med familj gjorde oss ock sällskap så Tuva fick en välbehövd lekkamrat. Jättekul att titta på alla duktiga ekipage och särskilt de tre på pallplats var imponerande att se. Vann gjorde Frida med Best som verkligen var en fröjd att se. Så lugn och sansad förare vill jag också vara på plan. Jag fick många idéer och funderingar med mig till den egna träningen också så det är faktiskt nytta att titta på tävling också inte bara nöje. Skulle behöva kika lite mer på Lägre klasser bara.

På vår träning i torsdags körde vi två pass med korg. Tix blir, vilket inte är första gången, störd av mig och går mycket bättre när hon och fig jobbar själva med mig en bit ifrån. Hon behöver hjälp att hitta bevakningspositionen efter stötet och det "ligg" får fig ge henne istället för jag så blir hon inte osäker och börjar kika på mig och fråga om hon gjort rätt. Stöter bra och så det känns(enligt uppgift) gör hon även om det blev ngn miss här och där.

I lördags var vi ute hela dagen och rekade sökbana inför tävlingarna 28 sept. verkar bli en jättebra bana med varierad terräng och det ska bli kul att köra på en ny bana faktiskt. Den andra var väldigt välkänd för alla tävlande. Ser mycket fram emot att få tävla igen och knappast mindre efter att ha tittat på SM.

Slutgiltig bedömning

Var på Ulltuna och sjukgymnasten igår som kollade av hur Tix utvecklats efter att hon satts igång med träning under sommaren. Hin tittade på henne i skritt och trav, mätte musklerna(lår, knä och vad) och rörlighet i hasen. Hon kundde se ett något stelt rörelsemönster i skritten och mätte även upp en sämre rörlighet i hasen men det kan bero på att hon var vattentraskad sist vi mätte (i maj). Muskelmässigt har Tix byggt på sig bra och börjar komma ifatt det friska benet. Hon behöver dock bygga lite extra vid knäet så vi ska träna mycket skritt i sega uppförsbackar. Köpte även Glukosamin igår som ska verka föreyggande mot stelhet i leden och artros. I övrigt  så är Tix bra läkt och börjar bli bra stark så det är bara att köra på. Jag måste vara noga med att hålla rörligheten igång så den inte blir sämre och sen finns ju som sagt risken för artros och hon skulle kanske hålla några extra år om hon bara var promenadhund men hur lycklig skulle hon vara då...Nej vi tränar på med det hon tycker är kul och det kommer troligen fungera i många år än!

Sen förra bloggen (oj var visst ett tag sedan) så har vi tränat skydd, spår, lydnad. Skyddet går mkt bra och jag har till och med börjat funder på att tävla i höst, tack vare positiva uttalanden från vår braiga fig. Blir nervös bara jag tänker på det. Har anmält till två lägre spår innan det och hoppas det blir tävling för oss. Söket har vi tänkt återuppta på hemmatävlingen i slutet av september. Tyvärr verkar vi aldrig få till söktränandet i vår grupp och det är ju ett måste om det ska bli bra. Sååå kul att vara på g igen!


Änligen skyddsträning!

Bestämde mig för att nu är Tix tillräckligt bra för ett skyddspass. Har inte varit hos sjukgymnasten än då hon har semester fortfarande men jag tog ett eget beslut efter vad jag kan se på Tix. Var alltså i Bro-Håbo och tränade igår och det var självklart jättekul tyckte jag och Tix. Värmde upp ordentligt med promenad och joggning samt bollhämtning i lite terräng. Det är efter så här lång frånvaro som det märks att hon faktiskt har en bra grundträning, något jag kännt i söket också, vilket är skönt att se. För att börja lite lugnt så höll vi oss till "markbundna övning" utan några höga hopp och landningar. Efter att ha fått kampa ur sig ett halvårs bitsug i ärmen =), så tränade vi på bevakningar där jag placerade henne. Hon låg och skällde precis som jag vill på bra avstånd och med bra koll på figuranten. Jag "hjälpte" henne med komando vid de första släppandena men sedan släppte hon fint på passivitet bara jag vågar vänta ut henne en sekund. Vi avslutade första svängen med lite transporter som hon till en början gjorde mkt fint med bra possition och fokus på fig. Vi gick några korta transporter som avslutades med halt och så vänder jag om och hon får bollen. Hon har ju gärna legat långt fram tidigare och varit extremt taggad på ärmen så nu vilar vi lite från överfall och kör bara transporterna ett tag.
Andra passet började vi med bevakning igen och jag lämnade med lite längre avstånd vilket medförde någon titt åt mitt håll vid lämnandet samt efter andra släppandet. Inte mycket men ändå lite tapp av fokus på figgen vilket jag ju inte vill ha. Prövade att lägga henne på "fel" sida av fig så hon ser mig gå men det blev just fel för Tix vilket var väntat och hon flyttade runt för att se figuranten. Placerade henne rätt igen och det belv bättre. Hon tittade snabbt mot mig en gång men då flyttade figranten sig så då gäller det att vara med och det var ju Tix snabbt som attan. Ger henne ett extra "ligg" när jag kommer för att hämta henne annars flyttar hon sig gärna precis innan jag kommer fram. Körde transporter i direkt anslutning efter bevakning. Jättekul att träna tävlingsmässiga moment, det ger sug att komma ut och tävla! Tix hamnade lite längre fram i andra passet transporter men efter lite diskussioner blev det bättre och hon fick bollen när hon hade rätt possition. Särskilt i vänstersväng gled hon iväg ut från mig men jag fick till några bra på slutet så då fick hon belöning av mig och så slutade vi där. Ett mycket positivt och lagom långt pass för att påbörja träningen igen. Ser sååå fram emot mot nästa vecka. Hon hade sitt Back on Track på efter och under natten (efter stretching såklart) och var inte det minsta stel i morse.

Ikväll hoppas jag att det är uppehåll så vi kan spåra lite. Sen ska vi vattentraska i sjön. Tix får inte bada just nu då hon fått pälsdroppar mot hårsäckskvalster. Hon har inte lyckats hålla sina kvalster på en låg nivå (beror tydligen på immunförsvaret, inget konstigt) så hon fick en liten kal fläck på pannan som nu alltså behandlas. Trist att hon inte kan simma men att gå i vatten upp till magen går bra.

Eftersom det, ganska väntat, inte blev någon valp till mig från Mallekraft så har jag smått panikartat letat vidare. Känns som jag inte gjort annat den senaste tiden en att läsa om valpplaner och kombinationer samt lusläsa hunddata och annan info om olika hundar. Var ute i hur god tid som helst men vad hjälpte det...Känns lite som när man skulle köpa hus. Nu har jag iaf fått kontakt med en kennel som har parat sin tik och kombinationen känns jättebra tycker jag. Blir det bara en liten hane så är chansen stor att den blir min. Dessutom har jag anmält intresse hos en annan kennel som kommer att få valpar ungefär samtidigt som den första så förhoppningsvis blir det valp hem till oss i december. Nu är ju inte dräktigheten konstaterad hos någon av dem än så man ska ju knappast "ropa hej".