Smådjursklinikens väntrum...

Känns som jag spenderar alldeles för många timmar där nuförtiden. Igår var det dags igen då Tixs tass (på det skadade benet) var ordentligt svullen i onsdagskväll när jag la om stödskenan. Hon har haft lite skavsår på tåna från skenan och risk för infektion fanns. Åkte till Ulltuna igår eftermiddag efter två videoföreläsningar som jag inte kunde missa. Eftersom jag fick komma in på akut-tid så blev det att slå sig ner i väntrummet och sitta och glo i nästan två timmar innan vi fick komma in. Trots att det bara var en patient inne före oss och "vi bara skulle behöva vänta en kort stund", citat receptionisten. Vad en kort stund innebär är tydligen ganska relativt. Lite småunderhållande är det dock att sitta och titta på alla djur med hussar och mattar som passerar förbi och väntar precis som vi. En pratglad man som skulle hämta sin tax tyckte det var trevligt att Tix var så snäll och klappbar trots att hon var så mörk i ansiktet ( Äh va?!). Tillslut blev vi då hämtade av en av dessa ständiga veterinärstuderande. Jag vet att de såklart måste få sin praktik och det är jättebra att det kommer nya veterinärer och allt sånt...men varför måste jag stå och dra hela historien med skadan och hon göra sin långdragna rutinundersökning av Tix när jag varit där flera (alldeles för många) gånger de senaste veckorna och jag vet precis vilken del av henne som är problemet? Var nog lite kort mot henne men man blir lite less-Kan de inte läsa i journalen så att det går undan lite och vi kan åka hem? Funderar på om det inte är bättre att åka till Strömsholm i framtiden (hoppas ju dock att man inte får anledning att besöka denna typ av inrättning så ofta igen) eller finns det vet.sstuderande där också tro. Tror att det finns andra viktigare saker som också är bättre på Strömsholm. I vilket fall så kom iaf den riktiga veterinären till slut och hon var faktiskt en av de trevligare vi träffat, hade läst på om Tixs skada och pratade så jag förstod. Tix hade en infektion så såren tvättades och så fick vi antibiotika och Rimadyl(smärtstillande och antiinflamatoriskt) utskrivet plus att vi lindade lite lättare om tassen och fick ordination om att massera tårna. Jag märker en klar skillnad redan idag vilket framförallt visar sig på att hon har lättare att gå på benet igen som sjukgymnasten påpekat är ett måste. I onsdags och igår ville hon inte gå på benet vad jag än gjorde för övning men det hade förmodligen att göra med tassen som nog gjorde ont. Smärtstillande är bra, tralalala!
På onsdag ska vi dit och röntga igen och förhoppningsvis blir hon av med skenan då.

Idag är jag hemma med Tuva som är förkyld. Ska dock försöka plugga lite nu medans Tuva sover och springa ut en snabbis med hundarna. Tix får bara rasta precis utanför och sen gå in igen så går jag lite längre med Krut. Det är ganska nyttigt för honom att vi går själva och passar på att träna lite samtidigt. Han har fått en riktigt bra leklust nu och är mycket mer föremålsintresserad och vill kampa med sakerna, vilket gör det mer tacksamt att träna honom. Hundchefen på myndigheten är på semester nu så Krut ska vara kvar iaf en vecka till. Känns lite meningslöst men eftersom jag ändå inte kan göra något med Tix så kan jag ju kan jag ju försöka göra honom så bra som möjligt inför att han ska hamna hos sin nya ägare så småningom.


8 veckor=6 månader

Var hos sjukgymnasten med Tix idag. Det gav ju inte mycket positiva tankar precis. Från att ha hoppats kunna vara tillbaka och tävla sök/skydd till sommaren så är jag nu glad om det blir tävling till hösten för oss. Minst sex månader,med betoning på minst, kommer det ta allt som allt med läkning och rehabilitering. Var annars mycket givande att träffa sjukgymnasten som var trevlig, tydlig och kändes kunnig. Hon förklarade så jag förstod vad som är skadat och vad som måste ske för att Tix ska bli som hon var igen. Frakturen är ju det som kommer läka snabbast och var hållbart därefter. Däremot ligament, senor och muskler kommer bli ett större problem. Eftersom hasen varit ur led så är den mycket känslig och måste bli ordentligt stark för att inte slitas ut mer. Tix har redan blivit väldigt stel i benet och har tappat en hel del muskler. Det går så otroligt fort ju. Även övriga kroppen har tappat muskler och jag tycker hon ser helt tanig ut. Jag har fått en del övningar som ska göras med benet och framförallt så är det absolut förbjudet för Tix att dra upp benet och hoppa på tre ben. Hon ska gå på benet lååångsamt så jag måste näst intill ha henne att gå fot så fort hon ska gå från A till B. Ska träna mycket på saktagående så hon kan gå sakta och rasta. Åh va kul det här känns just nu...NOT!
Snart är det iaf "Anna Phil" min favvoserie. Ska glo på det och äta choklad så känns det nog lite bättre sen =)


Röntgen igen

Igår var Tix och röntgades igen för att kontrollera så läkningen går bra. Bilderna såg bra ut men ortoped och sjukgymnast var inte nöjda med att Tix inte alls vill gå på benet. Eftersom hon gått med knät uppdraget något så har muskeln där över blivit förkortad. de hade tydligen inte tänkt på att det borde ha motverkats på något vis från början. Nu har jag fått en övning att börja med för att tvinga henne att belasta benet lite och på måndag ska vi till sjukgymnasten och se vad som ska göras mer. Blir irriterad på mig själv också att inte jag tänkt på att det kanske borde stretchas men man lyssnar ju blint på vad veterinären säger eller inte säger. Inser att jag har dålig koll på hundens anatomi överhuvudtaget. När man höll på med häst hade man ju en jäkla koll på allting och kollade av och kände i tid och otid. Ska försöka förbättra mina kunskaper på området och är sugen på att gå en grundkurs i hundstretchning på Axelssons men det är dyrt. Och efter den här resan med Tix så lär det inte vara många slantar kvar i plånboken. Måste försöka jobba lite fler pass per månad för att förbättra budgeten.
Kruts utveckling går faktiskt framåt och även om det inte är med någon rasande fart så är det kul att se. Vi spårade igår och det gick hur fint som helst. Då var det ju i hemma-skogen med bara mig där vilket är en fördel. Han har dessutom blivt mer uppmärksam på mig och kan koncentrera sig på lite övningar samt leka och dragkampa som belöning. Igår kunde jag dessutom stå och prata med grannen i flera minuter utan att Krut var tvungen skälla på honom. Men när Ivar pratade lite med krut som nosade på hans fötter då var det dags att vråla och ragga vilket vi ignorerade och efter ett tag lugnade han sig igen. Man får vara glad för det lilla... Tur man har så förstående (och halvdöva) grannar. Våra grannar på andra sidan är på sportlovsresa så nu behöver han inte vara och vråla där varje morgon. Nästa vecka ska han nog få visa upp sig på myndigheten igen och sen får vi se vad som beslutas.

Nu ska jag skriva på studiegruppens pågående arbete i kriminologi och äta frukost.

Tjuren Ferdinand

Idag var det dags för Kruts och mitt första träningspass tillsammans med hundförarna. Jag har varit lite tveksam till Kruts utveckling (eller brist på sådan) så idag fick vi hnga på ut så andra än jag kunde göra en bedömning. Vi var vid Librobäck och spårade. Alltid kul att prata hundträning och att se hur de tränar sina hundar. Angående Krut så tyckte de likadant som jag. Förutom hans försiktighet och osäkerhet så visade han noll intresse för det lilla valpspåret som lagts ut och när vi kom på slutet, en slang, så var den lika ointressant. Vi kom fram till att det är lite "Tjuren Ferdinand" över honom. Han stog mest tryckt mot mig och drömde. Så nu får vi se hur det blir, om han blir kvar ett tag och jag jobbar på för att se hur det blir, eller om han åker snart. För mig är det ju lärorikt med en lite trögare hund också men det känns ju lite meningslöst att lägga en massa jobb om det inte blir ngt av honom. Jättesynd men kanske finns det ngn annan hund som kan ta hans ställe. Särskilt som Tix nu är helt obrukbar. Tycker så synd om henne som inte får göra något kul men hon är ganska bra på att ta det lugnt, iaf inomhus. Men det är ju några veckor kvar än innan hon blir av med skenan.

Glömde skriva att det var årsmöte på klubben i onsdags. Jag och Tix tilldelades då två vandringspriser för våra brukstävlingsprestationer under året-jättekul!

Ett ögonblicks verk!

Detta är Tixs tillstånd sedan igår....

image75

Fraktur på ett ben i hasen plus att den varit ur led och ledkapseln är tilltygad.... Hon har sluppit opereras utan har fått en gipsskena som ska hålla benet stabilt så läker det ihop. Minst fyra veckor med skena och sedan ca 4 veckor rehab. Behöver jag säga att det känns jäkligt trist just nu. Jag ser tävlingssäsongen försvinna i fjärran... och jag som skulle starta spår och skyddet nu i vår, suck! Men det kunde ju varit mycket värre. Hon kommer ju bli återställd och det är ju huvudsaken!

Det som hände var att hon lekte med sin kampknut i trädgården. Den hänger i ett rep från ett träd och hon är där och sliter allt som oftast. När jag släppte ut henne och Krut från hundgården igår förmiddags så for hon som vanligt till trädet och kastade sig upp. Förmodligen tappade hon greppet och åkte i backen och hamnade fel på benet. Hon kastar sig ju alltid handlöst (tasslöst) in i det mesta och åker i backen utan att det händer något men nu var olyckan framme. Hon skrek och kom upp hoppande på tre ben. Förstod direkt att det var något ordentligt för hon ville inte röra sig alls. Kände på benet och det gick att knixa benet från hasen och ner åt sidan på ett mycket fel vis. Lämnade Tuva på dagis och åkte till Ulltuna sen var vi där typ hela dagen och väntade, röntgade massor, väntade igen, blev informerad av ortopeden, Tix fick sin skena gjord och ditsatt och sen fick vi åka hem. Hon får Rimadyl mot värken men har nog ganska ont tror jag för hon håller sig så lugn. Ibland glömmer hon bort sig och rör sig lite hastigt men det går inte så bra. det är stillhet som gäller för henne vilket underströks väldigt. Bara koppelrastning så kort som möjligt och minsta möjliga aktivitet inne. Gissa om hon kommer explodera när hon får springa igen. Hjärngympa nästa! Om två veckor ska vi på första kontrollröntgen av att det läker rätt.

Nu har jag ju den lille mannen att träna lite med så jag är sysselsatt ändå. Han utvecklas men inte riktigt så snabbt och bra som man kunde velat. Fortfarande ganska osäker och stressad emellanåt men det är bättre iaf.  Snäll är han iaf och så här mysigt kan man ha det ihop med Zeke. Även om han inte kan låta bli att jaga honom lite ibland.

image76

Lillfjant och storfjant!

image74

Så här duktigt ligger de utanför köket medans vi äter middag. Krut är faktiskt ganska duktig på denna "övning". Så länge han ser mig är det helt ok att ligga stilla. Han är annars grymt "mammig" och måste vara där jag är. Johan har försökt gå ut med honom själv men då vill han bara in igen. Här inne är han väldigt lugn och sover mest (om jag är stilla då såklart). Ute har han börjat leka lite om jag jobbar hårt på det och ett visst intresse för bollar och att dra i saker börjar märkas. Tror mycket det är hans osäkerhet som gjort honom så passiv i leken så det släpper nog allt eftersom. men det är stor skillnad på hur Tix var när hon kom, då var hon två månader äldre än vad Krut är nu. Men så hade hon nog fått en lite mer utvecklande start. Minns att hon var så otroligt lättlärd i mycket och arbetsvillig. Krut är lite trögare kan man säga... Nyttigt dock att få kämpa lite mer för att lyckas och hitta andra lösningar. På söket igår hälsade han på tanterna i skogen utan att vråla på dem först. Annars tar han det säkra före det osäkra och skäller ut det mesta som är läskigt. Det behövs mycket mijlöträning för denna lille mannen.

Sökträning var lyckad för Tix och mig. Vi tränade framåtslag där hon har en tendens att gena framåt iostället för att gå hela vägen ut och sen framåt. Eller så går hon bara rakt ut och sen in på tomslagen. Nu fick hon retning av ljud rakt ut sen gick vi undan och figgen flyttade fram. Efter några sådan fick hon gå utan retning och även tomt och gick som jag vill. Avslutade som vi började. Idag har det varit lugnt på träningsfronten för Johan fixar med huset och Tuva har feber så bra promenader och lite bus. Imorgon ska jag träffa Marie med hundar på klubben för lydnad och uppletande-träning. Hoppas bara Tuva mår lite bättre för hon måste följa med. Då ska jag be Marie hjälpa mig med lite motivationsinkallningar för Krut också och så ska han få möjlighet att nosa upp lite föremål för att se om han verkar intresserad av det. Har "tappat" handskar på promenaden som han har markerat så fint så det bådar gott. Vad gäller Tix uppletandeträning så har jag kört alldeles för mycket ensam så hon blivit slarvig med andras föremål. Gör om, gör rätt!

Lyckan var för övrigt stor här igår när vi kom ut genom dörren och Tix bara stog och tittade när rådjuren som stod på granntomten (knappt 10m bort) skuttade iväg. När jag fick ur mig mitt "Nej" hade det gått flera sek och hon var ändå inte på väg efter dem utan vände upp mot mig och fick en helt överlycklig matte som belöning plus massa godis och bus. Men jag ropar aboslut inte "hej" ännu...ett steg på vägen känns det dock som.

Har hittat en mallekombination som verkar mycket intressant och som dessutom ligger väldigt bra till i tiden för mig. Tror inte det blir något med den jag hoppats på tidigare men det här känns minst lika bra och är mycket samma linjer. Ska kontakta uppfödaren och kolla läget...