Jaha ja...

Så har en vecka plötsligt flugit förbi igen. Echo, den rejäla valpen, är nu 15 veckor och förgyller vardagen med diverse hyss men även genom att vara så jäkla kul att hålla på med. Vi har spårat varje dag som vädret tillåtit det. Alltså när det inte blåst storm eller då våren tagit ett återfall av vinter (även kallat snö). Gräs, grus och asfalt. Mest förarspår men även två som inte är det. Har gjort lite stora bågar och kör på med en del godis i spåret. Av någon anledning så måste det alltid dyka upp folk från ingenstans och springa i våra spår så den svårigheten har Echo helt oplanerat fått träna på.

Idag har jag varit på instruktörsutbildning för spår. En heldag i skogen och sammanlagt la vi alla på kursen 17 spår så det har funderats och diskuterats en hel del spår då alla var med och såg varje spår, jättekul och nyttigt. Tix fick två spår som skulle vara på grundnivå. Det första var med godis i starten och längs med spåret på några ställen. En pinne plus leksak på slutet. Godiset bromsade henne något i början men hon har inte riktigt tid att äta. Slår en del men söker själv upp spåret direkt igen. Jag tycker detta problem beror på att hon har för högt tempo. Tog pinnen fint. Andra spåret var ett test att lägga mycket pinnar för att få ner tempot och öka nogrannheten och samtidigt få mycket träning på pinnarna. Fem pinnar på knappt hundra meter med den första efter bara 7-8 meter. Hon far iväg i spåret som skjuten ur en kanon men var ändå med vid första pinnen. Hon tog alla pinnarna mycket bra och jag tycker faktiskt hon blev mer nogrann och gick i spåret. Men tempot var nog detsamma, alltså högt. Nu har jag ju inga problem att hålla tillbaka henne lite så hon får ju inte rusa på hur som helst. Efter diskussion kom jag fram till att det är dags att lägga in mer svårigheter för Tix i spåret så hon måste tänka lite och inte bara kan blåsa på. Jag har fastnat lite i att "hon kan inte spåra" och inte vågat gå vidare. Men hon kan faktiskt spåra riktigt bra nu. Med bra sug och intresse och med låg näsa. Så jag ska klura lite på vinklar och annat samt även börja köra mer hårda spår.

På väg hem från kursen stannade jag vid en grusplan och la ett serpentinspår till Echo. Som vanligt kom en gubbe och gick genom spåret så där blev det lite snurrande och svårt för liten men han hittade tillbaka igen sista biten. Han fick dock jobba hårt och jag tror att det varit en del spring på planen innan vi kom dit. Svårt att hitta grus/asfalt som är "ren". Är ju lättare med skogsspår. Det roliga var iaf att efter sista godishögen skulle vi tillbaka till bilen och gick på gräsmatta där jag gått tillbaka från spåret. Echo spårade då hela vägen, genom en klockren 90graders vinkel över vägen (asfalt) nästan ända fram till bilen. Härlig känsla!


Bilder från i onsdags då jag och Cecilia med hundarna var på klubben och tränade i solskenet. Var verkligen underbart väder!


Öronen stod i två dagar...nu hänger de igen. Så söt!



Tix fick årets första spår. 300m fältspår. Bråttom, bråttom hade hon...

I torsdags var vi och tränade sök för Frida Sundberg. Två pass blev det, ett längre med mycket tomslag och två figgar och ett med mer figgar och lite jobb med markeringar och mitt stigarbete och upplägg. Fick mycket bra tips. En kul grej var att framåtslagen, som vi jobbade mycket med på kursen i Roslagen, var jättebra. Istället tycker jag hon blivit lite dåligt taggad på figgarna och känner att hon behövas gasas lite. Nu är det ju snart tävling igen (Enköping 5/4) så vi får se hur mycket vi hinner träna före det. Inte så mycket förmodligen. Ska dock ta tag i att lära in markeringar på kläder igen, vilket Frida också visade hur man kan göra, så kan man alltid köra här hemma i brist på annan träning.

I tisdags var det årets första skyddsträning och Tix var såklart väldigt sugen. Men trots det (eller tack var det kanske) så gick Tix riktigt bra. Något dåligt släppande men det blev snabbt bättre med lite jobb. Var mest nöjd med hennes fasttagande där hon verkligen tog i och sedan hittade en fin position och bevakning efter. Snart dags att tävla igen och som det såg ut i tisdags känns det helt ok att det närmar sig.

I natt blir det sommar...eller iaf sommartid, men det är ju en bra början!

Mina fina hundar...



På lerig söndagspromenad längs Fyrisån i Uppsala. Cecilia har fotat.

Miljö, spår och sök..

Nu är det på tiden att det skrivs lite i den här bloggen igen. Nog för att det känns bra att påminnas om certet men det har ju hänt saker sedan dess. För Tixs del har det blivit en del sök. Ett ganska kort pass veckan efter tävlingen då hon gick ganska hårt på tävlingsbanan. Idag har vi varit iväg i Rimbo på sökkurs hos Roslagens hundskola. Jag, Jenny, Elin och Agneta tränade tillsammans för instruktören Marie. Vi hann med att köra alla fyra hundar både före och efter lunch.  Vi ligger ju på lite olika nivåer, två elithundar och två ganska gröna hundar, vilket var kul då vi alla var med och lyssnade på instruktörens funderingar/problemlösningar för varje hund. Jag tror alla var mycket nöjda och jag fick med mig många nyttiga tankar om fortsatt träning. Både saker som behöver ändras på och saker som funkar bra. Bland annat så måste jag bli lika bra på att belöna som jag är på att korrigera...stackars Tixan.... Första passet strulade det en del vilket ju var bra när någon faktiskt kan hjälpa till med hur jag ska tänka. Andra passet som innebar tomskick och stigarbete flöt på fint så jag hade en bra känsla på vägen hem. Dessutom var vädret toppen, våren kanske faktiskt är här nu. Echos nöje för dagen var att valla de två rutorna.

I måndags fick Tix pröva lite inomhussök i några gamla vårdlokaler som hundförarna har tillgång till att träna i. Var jättekul att få möjlighet att få vara med och se hur de tränar och prata tjänstehundsarbete. Tix var såklart inte helt klockren men ändå duktig efter sin erfarenhet. Echo passade på att undersöka lite nya miljöer med hala golv och mörka källarrum, inga problem.

 I veckan har jag äntligen kunnat påbörja spårandet med Echo. Det börjar bli barmark på sina ställen nu och det är vad jag väntat på. Första spåret blev inte bra då annat pockade på uppmärksamhet, det blåste och var nästan mörkt. Gör om gör rätt, tänkte jag och prövade nästa dag. Han fick ett spår på kanske fem meter på grus med blodpudding i. Började med en ruta att fästa i. Inga problem utan Echo fastnade med näsan i backen och spårade sig fram och tillbaka lite och hittade sina goda högar. Dag två i spårkarriären blev det 15 meter på gräsmatta med godishögar med några meters mellanrum. Han tappade vid något tillfälle då ett löv fladdrade förbi annars jobbade han jättefint. När sista högen är färdigmumsad så vill han bara spåra vidare. Dag tre la jag två 15 meters spår på en gräsmatta nere i samhället. Tyvärr sprang det några hundar i det ena medans jag var i affären och spåren skulle ligga. Jag gick ändå över det spåret på väg till nästa som låg bortanför. Trots att nästan allt godis var borta så spårade han engagerat med bara någon fundering där hundarna sprungit förbi. Det orörda spåret gick mycket bra och precis som innan så vill han bara spåra vidare när han är klar. Idag blev det inget spår tyvärr men imorgon tänkte jag pröva att länga lite och kanske göra någon lätt böj. Är ett rent lyckorus att se hur han fäster i backen och bara vill mer när jag är van att spåra med Tix som helst spårar med näsan en halvmeter över backen och snurrar värre en värsta karusell.

Övrig träning rullar på och han är lättlärd och kontaktsökande och prövar mycket för att få sin godis. Jag trivs mycket bra med hans personlighet även om man visst kan sucka lite åt hans envishet ibland =). Han har en bra inställning till människor då jag upplever honom som ganska neutral till dem. Kan gärna gå fram och få godis och leka men annars bryr han sig inte mycket om folk och kastar sig inte fram. Människor som rör sig omkring vår tomt, alltså våra få grannar, borde dock hålla sig undan tycker han och det talar han om med hög röst. Där har vi väl haft några diskussioner kan man säga. Han växer så det knakar, 12 kg vid vaccinationen för en dryg vecka sedan, är grov som få och har fåniga öron på lut. Undrar när det är dags att sluta hoppas på stående öron. Bebiständerna sitter fortfarande kvar och han använder dem för att kampa, hämta och bära mycket. Jag har bytt foder igen efter att jag först gav honom RC:s valpfoder. Han åt väldigt dåligt av det och efter lite undersökande verksamhet bestämde jag mig för att pröva
Orijen. Han äter det med god aptit och verkar må bra av det så nu kör vi på med det. I veckan har han även fått hälsa på hästar vid två tillfällen och efter att de fått en utskällning var det hur lugnt som helst med den saken. Sammantaget är han en grymt go liten kille!

I morgon ska Tuva och jag gå och bada sen blir det förhoppningsvis en skön dag ute i solen.

Cert!


Nöjda men trötta...


Tävlade sök idag och det gick bra. 561,5 poäng och cert blev resultatet trots ett uppletande som inte var vad det brukar och en istäckt lydnadsplan. Är jättenöjd med söket som var tugnt för Tix men som hon fixade bra trots en matte som körde nästan slut på henne. Jäklar så sugen man är på fortsatt tävling nu! Puss på min bästa Tixan!




Sökt och klart!

Firade med pizza, godis och melodifestival. Resten av helgen ägnas åt studier..tenta på måndag,

Ha re´

Helgen gick fort förbi..

Två pass sökträning har hunnits med varav ett pass föregicks av att fixa bana inför nästa veckas tävling. Söket i fredags gick riktigt bra och jag var jättenöjd med allt. Igår var det mesta bra och det är väl det jag ska lägga på minnet med tanke på tävlingen som är på lördag. Var och lyssnade på Frida Sundberg som pratade mental träning för tävling, i torsdags på Brukshundcenter. Så nu ska det tänkas på det positiva här och så behöver jag bli mer fokuserad på uppgiften, både vid träning och tävling. Echo var med och "lyssnade" och var lugn och duktig med sitt ben nästan hela tiden.

Ska snart ge mig iväg till PHS, Solna, men börjar inte förens vid lunch idag. Hela denna vecka är det alltså pendling som gäller men sen återgår livet till det normala igen, tack och lov. Det har blivit en hel del miljöträning för Echo under veckan. Flertalet skott, helikopter över huvudet, gallertrappor, hundar och folk. Ingenting bekommer honom. Vi gick upp för en spiralgallertrappa till en galleravsatts två meter upp och lekte/kampade där, inte en tvekan. Men i lördags lyckades jag faktiskt hitta ett skumt ställe som vi fick träna lite på, blev nästan nöjd över att han äntligen  fick en utmaning. Vi promenerade runt kring en bensinstation medans Johan körde bilen genom tvätten. Det var lite gallergång igen och allmänt buller, bilar och folk som inte var något konstigt med. Sedan hittade jag en smal, ganska mörk  Trappa ner till en källardörr vid en skola i närheten. Nere i trappen var ett ventilutblås som dånade och det stank av piss och var allmänt otrevligt. Detta gav alltså en viss tvekan från Echo som stannade på översta trappsteget. Ville inte släpa eller locka honom (blir så stor grej av det då) utan jag lyfte helt enkelt ner honom och så mös vi/lekte och åt godisar längst ner. Sedan gick vi upp, och ner och upp och ner och då var det bara att knata ner tyckte Echo och så var det bra med det.

Igår blev det bus i snön med Jennys Dobbis Heinz och Cecilas Spaniel Elsa i skogen medans vi fixade sökbana. Han hängde på bra men  tyckte nog det vara ganska skönt att komma in bilen och vila efter en stund. Fick möjlighet att låta Echo kika på skidåkare och hästar med ryttare och ta kontakt med matte när de for förbi, dutti hund!






Bollbus på PHS


Pulsa i snön är kul!

Läste skrattande i Heidis blogg (Echos syster) att matte jagat valp 17 varv runt innegården. Känner igen det där allt för väl. Echo skulle inte med till bilen här en morgon. Behöver jag förklara min irritation närmre när Tuva sitter i bilen och ropar, vi ska till dagis och jag har bråttom till skolan? Echo höll sig på behörigt avstånd och knatar också utan att fundera iväg från huset och mig och tills slut så fick jag fnatt och jagade honom (så, så fel!!!). Hur kan en så liten hund vara så snabb. Har förfinat metoden något efter det...hrm, så roligt ska han inte få det igen. Annars är det massor som funkar hur bra som helst....he, he!

Nej nu måste vi bli klara och komma iväg. Ha en toppen vecka!