Skydd för den ena och miljöträning för den andra...

Var på Bro-Håbo bk igårkväll och tränade skydd. Givetvis fick lillemannen komma ut och hälsa på alla, enligt honom, skumma människor som var där. Han är inte direkt någon tuffing den grabben så han fick bara komma ner på plan och vara lite. Inget intresse för lek ännu. Är så ovant med en hund som inte bara griper, drar och bär av sig självt men det kommer väl. Veronica hade med sig sin lilla schäfervalp som var jätteduktig och full av lek och kamplust. Blir såååå valpsugen! Krut har iaf lärt sig sitt och börjar förstå vad han heter och komma när jag ropar hans namn. Att katten inte är till för att jaga förstår han ibland. Tack och lov har vi världens coolaste och mest orädda katt så han springer nästan aldrig när Krut kommer farande.

Skyddsträningen gick bra med tanke på att vi haft lång vintervila. Tix fick får ur sig lite bit och kamp på bitstocken och med den körde vi också några påminnelser om att det ska släppas vid passivitet. När vi sen körde släppanden på ärmen funkade det jättebra och hon backar även ut och bevakar fint. Skickade in henne i bevakningar och där var hon millimetrar från att gå i men efter lite påminnelser där med så började hon hitta rätt position framför Svante. Körde mycket transport (min favorit-NOT!) vilket vi behöver och det blev faktiskt riktigt bra till slut men det gäller att jobba på det ofta för hon "glömmer" fort och hamnar gärna långt fram i höger sväng. Nu kör vi på att hon ska ta kontakt vid svängarna och då får hon belöning från mig. På raksträckorna går hon bra med koll på både mig och fig men tränger lite. Kul att komma igång med träningen igen särskilt som vi hoppas på att debutera i lägre i vår.

Helgen som var körde vi tävlingsmässigt sök då det var en tävlingsledarutbildning på klubben och de skulle träna på att lägga upp en söktävling. Lyxigt att få en färdigvallad ruta och bara få köra sin hund utan att behöva figga något. det blev en högrebana och Tix gick jättebra. Fick belöning vid sista figgen annars kändes det precis som tävling. Kul bana också med berg på ena sidan och det gillar Tix när hon får klättra.

Idag ska Krut följa med mig in till stan en sväng då jag ska plugga och sedan ska vi promenera lite i stan och även ta en sväng förbi klubben och lära känna den platsen. Kan inte lämna honom i hundgården för igår hade han smitit ut när jag kom hem. Han hade tryckt sig ut genom dörren efter att låset hade vikt sig utåt då de förmodligen hoppat mot dörren. Det ska lagas i helgen men tills dess får han hänga på mig. Blir bra miljöträning för den lille fjanten. Imorgon ska han få följa med på sökträning och socialisera sig lite med det gänget.


Krut! Mer vild än tam!


image72

Som rubriken antyder så går det ganska vilt till här hemma just nu. Eller just har han faktiskt på eget bevåg lagt sig ner och slappat för första gången sen han kom igår. Inatt sov han ju men det var i bur efter diverse protester.
Krut är som en liten valp i en unghundskropp och är helt grön vad det gäller träning i alla former. Så här är det bara att starta från scratch med att lära honom vad han heter, att "bra" är något trevligt och att belöningar också är kul. Och lite förmaningar blir det ju såklart...Vi började direkt med kattmaten igår. Han är läraktig iaf de stunder som han har tid att vara uppmärksam. ute är han klistrad på mig och Tix och särskilt igår när det var mörkt- hua! Inne är han dock väldigt orädd och har sprungit både rakt igenom grindar och diverse annat skrammel utan att blinka.

Han gillar oss alla och verkar överlag social även om han var tvungen att tala om för grannen att han var en skurk igår. Men det gick snabbt över. Även grannens 10-åriga Springer var helt ok att träffa. Tuva träffade han i morse för hon sov igår. Han är närgången och pussig men det är ju helt ok. Tuva har dock åkt i backen några gånger eftersom han inte riktigt har koll på sin kropp men det blir nog bra med det också.

Spännande tid framöver....Blir nog både en hel del kul och en del huvudbry!

Schäfer på uppfostringsanstalt?

Nej inte riktigt så hårt som det låter...men nästan! Det ska flytta in en sex månaders schäferhane hos oss som jag ska göra mitt bästa för att lära det han behöver kunna innan han ska ut i stora världen och bli polishund om ca ett år. Självklart kommer jag få all den hjälp och råd jag önskar av instruktörer på myndigheten och så får vi ju vara med och träna med dem. Som ni nog förstår så är jag mycket glad över denna möjlighet och hoppas att det ska bli så nyttigt och lärorikt som jag tror. Dessutom ska det ju bli jättemysigt med en liten grabb i familjen även om vi ju måste vara medvetna om att han inte blir kvar. Vilket ju såklart är tanken eftersom jag ju ska skaffa en egen valp sen med så det blir nog skönt att han flyttar när han ska. Ska bli väldigt spännande att lära sig hur det är att träna och leva med en schäfer. Jag kommer förhöra mig mycket nu med er bland mina hundvänner som är kunniga på det området =) Fick ju självklart höra den gamla uttjatade "mallar kan inte spåra" visan från den person som placerade hunden hos mig, och lite annat om att schäfrar är bättre. Så det ska ju bli kul att se vad man själv tycker efter den här resan... nej då jag vet att det är Malle som gäller för mig men det är ju därför ännu nyttigare att få chansen att pröva något annat.
Han(vet inte vad han heter) kommer förmodligen om någon vecka. Nu bor han fortfarande hos uppfödaren(Retstickans kennel) i skåne och ska köras upp hit snart.

Idag skulle vi ha startat upp sökträningen efter jullovet men i natt fick Tuva magsjuka så jag vågade inte riskera att jag skulle smitta ner de andra. Men tack och lov verkar jag ha sluppit ifrån att bli sjuk denna gång. Istället tog jag och Tix en skogspromenad och ett pass uppletande. Uppletandet gick bra och Tix som haft det lite lugnt över julen var taggad som attan med letade ändå nästan från start. Alltså inte alls så mycket för mycket spring. Hade lagt ut många föremål både nära och på djupet av tyg, plast och porslin(en propp) och hon gör allt som jag vill. När bara ett föremål återstod så började hon dock tappa sugen lite men fortsätter ändå liksom för hon vet att hon borde hitta något. Till slut sprang jag ut i rutan mot föremålet (klädnypan) för att hinna norpa den för henne men hon han precis före så blev det ett kul avslut på hennes duktiga letande iaf.
Tänkte försöka spåra en sväng imorgon och så får vi ta tag i söket nästa vecka. Det är ju helt och håller barmark nu så det är bara att fortsätta med spåret så länge det går. Ska nog bläddra igenom tävlingskalendern nu och börja planera lite på allvar. Tänkte ju köra en lydnadstrea nu också före brukset sätter igång i mars. Alla moment känns riktigt bra, t o m galopp varje gång på metallapporten (så nöjd), förutom vittringen som Tix helt har glömt bort. det som alltid har funkat, men det är klart något strul ska det ju alltid vara.

För övrigt så är rådjuren fortfarande ett helvete. De är näst intill tama så de har ju inte vett att hålla sig borta. Det funkar ju bättre nu för att jag är på henne vid minsta titt åt fel håll men jag vågar inte plocka bort linan på Tix än vilket känns så jäkla trist. Inser att det blir att ta ut henne separat om det inte ska smitta av sig på lille herr schäfer och det är ju tråkigt. Men, men jag har inte gett upp hoppet än...iaf inte just idag.


Gott nytt år!

Efter en nyårsafton hemma hos mamma som bor vid vätterstranden i Jönköping är jag mycket tacksam att Tix är fullkomligt oberörd av allt vad smällare och raketer heter. Tydligen samlas nämligen halva jönköping på stranden för att avfyra sina högljudda saker och jäklar vad det smälde. Tix som låg och slumrade tittade bara upp en stund och undrade vi varför vi andra tittade ut genom fönstret. Sedan somnade hon om igen trots att det smälde så man själv nästan satt och hoppade. Verkligen skönt för det måste varit många hundar som inte mådde lika bra igår och det är ju riktigt illa att det ska behöva vara så. För att inte prata om den nedskräpning som blir. Där var verkligen en sopstrand som jag och Tix tog morgonpromenaden på idag. Och som vanligt har det ju självklart hänt en massa olyckor med raketer. Man kan undra hur länge det ska få fortgå innan man ser till att lagen som faktiskt finns efterföljs eller att raketer helt förbjuds.

Nyårsafton var för övrigt trevlig med mat, godis och frågesportspel med familjen. Och lite skumpa vid tolvslaget såklart. Känns skönt att det nu börjar bli klart med alla helger så vardag och rutiner kommer igång igen. och hundträningen med den. Tuva börjar på förskolan nu snart så det bli ju ngt nytt och då kommer man ju vara mer ledig utan dåligt samvete de dagar man inte behöver vara i skolan och alltså träna mer hund =) Nu är det ju ett nytt år med nya mål för vad som ska presteras under året. Förhoppningsvis kommer vi ju få en ny hund i familjen under året också.

Vi önskar er alla ett gott nytt 2008!