Skydd och lydnad

I strålande sol var vi många timmar på klubben igår (oj vilken konstig mening). Tränade skydd: Transport med överfall och sedan bara transporter litelängre sträckor. Tix vill gärna hamna lite långt fram . Överfallet var inga problem och hon kommer snabbt in till sidan med lite hjälp för att förtydliga att hon ska sitta vid sidan inte lägga sig i bevakning. Körde en början till modprov. Tränade tollerans att sitta kvar när figgen utgår. Mycket bra fasttagande men inget släppande. Tänkte låta henne släppa på passivitet men hon behövde ett "stilla" för att släppa. Märker att hon inte uppfattar att figgen är stilla pga att han har lite annat rörelsemönster än hon är van vid. Men det får vi träna så hon blir känsligare för när figgen slappnar av. Skickade henne på stillastående fig och körde sedan tre förflyttningar. Hon backar ut jättebra nu och är helt fokuserad på figgen även om jag går omkring nära bakom och även berömmer.
Jag fick även pröva på att figga för Kristers hund. Gjorde några förflyttnigar då han gick i och släppte...så småning om, he, he. Är såååå grymt kul att träna! Och att Tix går så bra och har så kul. Nu kan man någonstans där framme se sitt mål att tävla...

Tränade sedan fritt följ, lite saktagående genom grupp och kryp.

Nu måste jag rusa...

Badet!

image59
Tixans premiärbad. Kan bero på att Johan kastade ut en pinne i vattnet...

Tydligen går det bara att ladda upp en bild i varje inlägg helt plötsligt. Vad trött jag blir... Och inte kan jag någonting om tekniken heller så det är ju bara att vara nöjd med det som fungerar.


Har hänt en del..

Har varit slarvig med att uppdatera bloggen. Får skylla på att jag ägnat tiden åt viktigare saker så som hundträning. Har blivit både spår, sök och lydnad sedan sist. Och dessutom, äntligen, så har vi kommit igång med skyddsträningen. Två gånger har vi hängt på ett litet gäng på klubben. Det är en rutinerad förare och en figge under utbildning som kör och det känns bra att träna med dem och särskilt att nu ha möjlighet till kontinuerlig träning. Blir mycket dikussioner omkring träningen också vilket är kul och lärorikt. Alltid kul att starta upp något som legat på is så länge och se att det sitter kvar. Tixan älskar ju verkligen detta och jag med. Har jobbat med bevakningar och possitionen. Hon ligger ganska nära figgen, ca tre meter. Mycket släppanden och att hitta possitionen igen. I söndags tittade vi lite på korgen. Hon fick inte gå i riktigt men gå ut och upp mot figgen som gjorde en påbörjan till "överfall". Hon är lite brydd av munkorgen men glömmer den så fort figgen dyker upp. Försöker få henne att kopla ihop korgen med rätt sinnesstämning, Transport med överfall i ärm har vi också hunnit med. Det är ju nytt för henne så hon hittar inte riktigt min sida på en gång vid "fot" men med ett dk så. Släpper dock snabbt och bra.
Johan och Tuva var med på träningen i söndags och det var kul. Är ju inte varje dag (snarare aldrig) som man ser Johan på brukshundklubben. Johan fotade lite så jag ska försöka få ut lite bilder här men det är ju inte alltid bloggen går med på det.
image56
Jaha, en bild gick iaf... Micke och Tix.

I fredags körde vi sök men den träningen ska jag snabbt glömma. Tix bara sprang och sprang men näsan hängde inte med för fem öre. Korsade stigen två ggr men andra gången såg jag henne precis så jag kunde ta en diskussion om det hela. Var mest dumheter hela tiden.. Bara att ladda om till nästa träning.

Idag har vi varit och tränat för Sandra i Knivsta igen. Körde framåtsändande och kryp och fick en del att träna på i båda. Behöver få ner tempot i krypet och jobba med högersvängarna. I framåtsändandet ska jag se till att bara belöna riktigt sakta tempo från gruppen. är så kul när man får lite idéer om hur man ska träna. Är ju bra att vi inte ska tävla förrens i slutet av april så vi hinner träna en del. Tränar på med fria följet som nu är mycket lugnare och bättre positionsmässigt. Klapprandet med tänderna är nästan helt borta och bara lite slickningar kvar. Ska ner till klubben ikväll för att planera kurstillfällen med Susanne. Vi startade fortsättningkursen i fredags och det kändes som en trevlig grupp med inga speciellt krångliga hundar. Jag kanske tränar en sväng före mötet. Det är strålande sol ute och dessutom ljust länge nu när klockan går på sommartid. Vem vill inte ut och jobba med vovven då?

Igår tog Tix vårens första simtur under en promenad vid Sunnerstabacken. Tog kort men eftersom det här är en kass blogg går den inte ladda upp. Hon fick ett ordentligt konditionspass i backen också, Upp och ner efter bollen. Hennes kondis är riktigt bra nyu tycker jag. Vi var ute och cyklade i söndagskväll och det var knappt jag hängde med när hon la i högsta växeln. Så har det INTE varit förut då hon knappt velat galloppera alls vid cykeln. Kul att det händer saker när man tränar.

Ha re gött!


Snö?

Men vad är det här? Nu snöar det igen. Självklart just idag när Johan är på väg till Mora för att köpa bil till oss. Volvon ska bytas ut mot en Renault Laguna som drar så mycket mindre och ändå har gott om plats för hundbur och barnvagn. Har förmanat honom att köra försiktigt femtioelva gånger under morgonen.

Träningen för Sandra i fredags var jättebra och jag fick riktigt bra hjälp med fria följet. Plockar helt bort belöning under någon vecka för att lugna ner Tix. Dessutom petade vi i min gång vilket, tillsammans med kort koppel för att styra in Tix i rätt position, gjorde susen. Fick också lugnande ord i att inte vara rädd för att hon blir låg eller tycker momentet är tråkigt för det gör hon inte. Är bara bra om hon blir lite dämpad för det är så lätt att dra upp henne ett snäpp igen om man vill. Jobbade även med tungapporten lite och fick bra idéer där också.

Eftersom min förkylning blivit värre igen har jag hållit mig inne i helgen och vilat. Hoppas det hjälper för nu vill jag känna mig frisk och kry. Tix fick dock konditionsträning igår för hon och Johan var ute och sprang en runda. Jag vill också ut och springa! Igår kväll körde vi ett kort lydnadspass på Vaksala torg (!) och imorse blev det också en stund på morgonprommisen. Ska försöka köra mängdträning på friaföljet nu för att se om det ger resultat.

Tixs nya hobby inomhus är att plocka leksaker som Tuva (
6 månader igår!) kastar i golvet när hon sitter vid köksbordet. Är dock svårt att få henne att lämna dem till Tuva direkt utan hon kommer med dem till mig eller Johan. Men det är ändå väldigt sött. Leksaksuppletande!

Spår är ju kul.

Fasen vad kul det är att spåra när det går bra. Det enda tråkiga är att det är så mycket väntan för att sen bara få en väldigt kort tid som man får gå där följandes hunden i linan och känna lyckokänslor för att hon faktiskt spårar, och ganska bra också. Nu lägger jag ju ganska korta spår till Tix en sålänge men när de blir längre sen så känns det kanske som att det blir lite mer arbete gjort. Hon fick ett icke förarspår på 300m med en apport och bitstocken som slut. En del mjuka svängar och någon som var lite skarpare. Hon dammsuger ju inte spårkärnan direkt men följer spåret tydligt ändå och var verkligen taggad på att spåra= högt tempo, men jag försökte hålla ner det något. Hon var jättetydlig vid apporten och plockade och lämnade den jättefint även om jag tyckte hon vindade in den precis metern före. bara vid ett tillfälle släppte hon spåret och ställde sig och sniffade högt i luften åt ett annat håll men jag väntade inte henne och då gick hon tillbaks i spåret där hon slutade och tog upp det igen. Hon är egentligen ganska tydlig i spåret så jag måste nog bara börja lite på att jag kan läsa henne och våga följa efter. Nu gick Christian, som lagt ut spåret, med så jag kunde fråga om vi var på rätt väg.
Som sagt, kul var det och nu ska det fortsätta på detta vis, hoppas jag. Idag ska vi till Knivsta bk och träna för Sandra Jansson och ev så hinner jag lägga ngt spår däromkring också.

Nu är det dags för spår, för äntligen är det vår!

Ett litet rim fick jag visst till i rubriken... det är verkligen vår nu. Har varit varmt och soligt i flera dagar och snön blir mer och mer sällsynt. Jag har varit på Pliktverket i Täby under tisdag och onsdag och gjort centrala testerna. Allt kändes jättebra och nu återstår bara drygt två månaders väntan innan antagningsbeskedet kommer.

Idag ska jag, Marie och Mimmi åka ut till Thomas i Järlåsa och spåra med dogsen. Är fantastisk skog därute, där klubben även lägger sina tävlingsspår. Det ska bli grymt kul att komma igång med spårträningen och jag hoppas att den positiva känslan håller i sig. Återkommer med rapport senare.

Ha en bra dag i solen!

Foton från tävlingen

Marie har varit framme med kameran... Jättekul att få lite foton från skogen.

image53

image54

image55

Säker lydnad-ja men visst...säkert!

Inför tävlingen igår var det ju inte lydnaden som kändes tveksam utan det är ju söket jag haft problem med på tävling. Därför var det ju en träningstävling för min del för att få stigrutin. Nu blev det lite upp och ner-vända världen så vi fick uppflyttningspoäng på specialen (8,5 + 8,5 i söket) men inte på lydnaden. Hon var helt galen på plan och alldeles för taggad. Det började med att hon satte sig upp på platsliggningen-hon som ALLTID har legat i alla situationer. Blev helt paff när jag kom tillbaka. Hon hade tydligen börjat vrida sig om när pistolen klickade och sedan satt sig upp. Tacksamt med bruksreglerna dock som ger en 8:a i betyg när de sitter upp.

I övrigt så tjuvade hon på det mesta kändes det som. Gick på TL:s kommando och var allmänt tossig. Men publiken sa att hon såg ut att ha roligt iaf. Det är ju en tröst. Fick en lärdom av det här iaf att inte träna igenom programet på samma plan och med samma TL, endast två dagar före tävling. Hon lär sig fort Tixan -Åh den här kan jag, då behöver jag inte vänta på mattes kommando. Vi fick bara en dubbelnolla (framåtsändande, sprang rätt igenom till 25m-punkten och stannade) men i övrigt var väl betygen i snitt sjuor. Det bästa blev en 9,5 på ljudgivningen.

Är nöjd med sök och uppletande även om det var lite mkt spring i benen på uppletandet och så var hon tydligen utanför rutan en stund fast det såg inte jag. Vår ruta är lite svår att se i. På söket fick vi en del olydnad när Tix inte ville går över ett kärr med is över på vägen in till stigen. Fjantfia! Lite oavsökt. Men jag kände mig mycket säkrare och gick fram bra på stigen. Ska nu sätta mig och anmäla till lite tävlingar framöver och sen ska jag ner och träna på klubben med Marie.

Isgata på appellplan

Var nere på klubben och jobbade med vårt projektekipage (instruktörsutbildningen) idag och såg till min fasa att planerna är som isbanor med vatten på. Hur ska det bli till tävlingarna i helgen? Tror inte man kan ploga bort det där och frågan är om det hinner töa bort. Det ska dock vara flera plusgrader och även sol de närmsta dagarna så jag hoppas att det hinner hända lite. I vilket fall blir det ju lika illa för alla.

Tränade i tisdags kväll och det känns ok. Körde uppletande i klubbens ruta och hon jobbar jättebra och letar snabbt i den tunga snön. Missade bara en liten plastgrej som jag fick visa henne. 
Mängdtränar framåtsändandet och tycker hon fått ner tempot ngt, eller så var det bara svårt att trava i snöslasket. Krypet känns bra men hon har lite bråttom fortfarande. Blev lite less på skallet då hon helt plötsligt inte kan sitta still utan måste hoppa ett steg bakåt. Tränade inte det på ganska länge och sen när vi tog upp det förra veckan skulle hon ligga och skälla som hon gör framför figurant i söket. Inte lätt att hålla isär allting. Nu sitter hon iaf.

I morgon ska vi träna uppe vid Gränby sportfält för det är ingen idé att vara på klubben. Dock ska jag ner på kvällen för att hjälpa Elin snitsla uppletanderutan och sedan ska hon pröva lydnadsprogramet på oss då hon ska vara tävlingsledare på söndag. Passar ju oss bra eftersom vi ju gärna kör igenom lydnaden för vår skull också.

Trots det tillfälligt trista underlaget så innebär ju det varma vädret något trevligt-Snart är det vår!!! Nu attan ska det spårtränas så vi kan komma igång med tävlandet där någon gång. Nu när lydnadslydnaden ligger på hyllan har jag ju så mkt tid över, he, he.

Nu funkar det med bilderna så här kommer lite foton på sötaste tjejen:


image52
Vid Uppsala högar

Nähä nu gick det inte ladda upp fler bilder, grrrr skitblogg.

Tävlingsvecka

På söndag är det dags för högre sök på UBK. Känner mig ganska redo men det har mest blivit lydnad och uppletande under förra veckan. Skulle vilja hinna med ett kort pass sök i vekan men vi får se hur det blir. Körde uppletande i rutan på klubben och det gick mycket bra och det enda jag kan klaga på är ett tapp på väg in med grejen. Lydnaden känns ok men hon har lite bråttom i framåtsändandet så vi jobbar på med att gå saktare.

Var på M3-kurs i helgen och där konstaterades snabbt att Tix inte alls är låg eller osäker mot mig utan helt enkelt har för hög förväntan och slickar sig om munnen och slår med tänderna istället för att pipa som vissa andra hundar gör. Jag har alltså förvärrat det hela när jag lagt på större belöningar för att jag trodde hon var låg och tycker det är tråkigt. Så går det när man lyssnar på folk till höger och vänster. Nu när jag helt plockar bort extern belöning och bara lugnt belönar socialt med mig själv så märker jag förändring redan. Jag går också långa sträckor utan att något kommer så hon kommer över sin förväntan innan jag avslutar.Hon lägger ju in förväntningar i flera andra situationer eftersom hon är som hon är i temperamentet och då kommer lilla tungan fram. Det är grymt kul det här med att "läsa" hund iaf-att man lär sig nya saker hela tiden och samtidigt upptäcker hur lite man kan. Var en intressant kurs och i april ska jag ut och figga på MH igen-kul!
Det är för övrigt tråkigt att folk tar för givet att man sätter hunden åt sidan bara för att man får barn. När Tixs "problem" diskuterades var det såklart vissa som läste in en massa i det hela och fick hennes slickande till att bero på att jag fått barn, för att hon inte får uppmärksamhet längre ungefär. Kanske så har de själv haft det  så när de fått barn eller så har de inga och vet inte att man kan kombinera barn och hund och ge båda uppmärksamhet. Sen fick jag ju höra att jag inte skulle ha lydnad på henne så mycket utan låta henne drälla omkring mer. Ja men det blir ju bra-hon kan ju ta en sväng på Vakslagatan, he, he. Håller man inte ganska hårt på denna damens regler så börjar hon tugga på lillfingret och det slutar med att hon tar hela handen... Ser ju bara på Johan som inte är så konsekvent och där kan hon verkligen passa på att hitta på dumheter. Jag tror inte hon mår dåligt av att bli styrd i vardagen. Hon får ju självklart springa fritt utan lydnad också varje dag men lydnaden kommer ju in då med emellanåt och det betyder ju inte att hon har värsta pressen på sig. Blev en massa bla, bla det här men man kan ju komma fram till att vi alla har lite olika syn på hundhållning och det är alltid bra med tankar och tips från andra-sen tar man till sig det som fungerar och passar.

Försöker lägga in lite foton på Tix som jag tagit förra veckan men det går inte bra. Bloggverktyget har haft lite uppdateringar och det verkar inte fungera som det ska. Kanske går senare.