Sjukstuga

Tuva är sjuk. Kräktes natt och dag igår och har nu feber och vill inte kliva ur sängen. Så jag ligger bredvid med dator och lagbok i knät och pluggar och hundarna ligger runtomkring och sover. Echo kommer nog inte vara nöjd med denna situation länge till. Tur det finns en hundgård att kasta ut dem i, sen får de aktiveras när Johan kommer från jobbet.

Åter till lägret. Det som började på botten tog sig faktiskt och blev bättre även om det behöver jobbas vidare med det som inte är klart. Vi har kört mycket i korgen för att få till fasttagandet och bevakningar i korg. Även bevakningarna i ärm har vi kört en hel del där det är släppanden på ny figurant och med mig på avstånd som vi fått bråka en del om. Det märktes att Tix var trött och gick ner sig lite av allt bråk så hon fick lite kul och gasande övningar sista dagen. Carina, se hemsidan:
http://www.ängestorpshappylei.se , fotade en del. Tack för korten!



Transport..det funkar iaf hyfsat.



Tix får lite retning inför fasttagandet.



Finaste!

Jag körde igenom lägreprogrammet tävlingsmässigt vilket var nyttigt för mig som har så lite rutin. Blev nervös bara inför det så de blir väl 10 ggr värre på tävlingen. Är så nyttigt att få veta allt knasigt man gör som man inte tänker på. Att jag går lite nära vid överfallet. Och att jag ju tittar på Tix när jag ska hämta henne efter bevakning. Hur smart är det när hon är lite tryckt av mig och vi har problem med att hon flyttar sig. Så enkla saker att åtgärda som ger resultat. Var också intressant att se de andra ekipagen som var på olika utbildningsnivå från grön till elit, och olika typer av hundar. Blev lite förtjust i en Schäfer (!?) från Kargalandet. Kom dock på att det nog var för att den var lite malleliknande i utseendet, påminde om Echos pappa men med grå Schäferkostym på. Har för övrigt aldrig hört så mycket om vilka brister mallarna har....lite tröttsamt. Annars var det ett bra gäng och en instruktör som passade oss. Hoppas kunna vara med nästa år igen.

Nu ligger fokus alltså på sök och skyddstävling nästa helg...Eller det finns ju lite annat som kommer emellan. Jag har min examen om en vecka och nu på lördag firar vi med klassen vilket blir grymt kul. Men på hundfronten är det spår, skydd, sök, lydnad som gäller..allt på en gång med andra ord =)

Läger

Denna helgen ägnar vi oss åt skydd på läger på Heby BK. Instruktör är Åke Naalisvaara från "någonstans långt norrut" och efter denna första dag känns det som han har en del att tillföra vår träning. Just nu är det mest att vi inser att vi har en massa problem som jag inte visste om. Man går in på planen och vill köra något som inte funkar och går av med x antal nya delar som inte är som de ska. Det gäller att hålla humöret uppe och se möjligheterna och nyttan med det hela. Blir bara stressad för att jag anmält till tävling snart. Vi får se hur det känns när lägret är slut på söndag. Både jag och Tixan är trötta redan idag efter tre pass, puh! Skönt att åka hem på kvällarna och sova i egna sängen och vara med Tuvisen en liten stund. Verkar inte direkt vara några tidiga kvällar borta på lägerplatsen... Förhoppningsvis blir det några foton från träningen om någon kan hålla i kameran åt mig.

Echo har fått komma ut och titta, träna lite lydnad och bara göra ingenting..Det sistnämnda gick väl sådär när det kördes skydd mitt framför näsan. Inte helt otippat har Echo en del att tycka till om angående den aktiviteten. Så fort jag körde lite kontaktövningar och annan lydnad släppte han det dock fullständigt och höll all fokus på mig.

I tisdags prövade jag att köra sök med tre jackor som figuranter. Har bara kört markeringar så förut men nu gjorde jag en hel bana, knappt 200m. Var ju jättesmidigt att knata ut i skogen här hemma. Echo fick rastning när vi fixade rutan. Var dock lite flåsigt för mig att valla den själv med en förkylning som spökar. Sen hem och hämta Tix och ut och köra. Funkade riktigt bra även om det var lite tveksammare skall än vad hon brukar ha. Bör väl inte köra för mycket så men det är ett bra komplement till den riktiga sökträningen. Bra konditions och tomslagsträning och hon gjorde mkt bra slag denna gång, duktig tjej.

Nu ska det slappas och samlas kraft för morgondagen..

Veckan...

Bloggen är som synes inte prioriterad just nu. Har funderat en del på om jag nog ska sluta blogga snart. men har inte bestämt mig. Är kul att gå tillbaka och läsa om träningen och kommer förmodligen vara särskilt kul att läsa om Echos framsteg och vilken duktig valp han var om några månader när han är en odräglig unghund. Men så löjligt nöjd som jag är med liten har jag svårt att tänka mig att den tiden ska komma...
Minns inte allt vi gjort sen sist men spåras görs det iaf varje vecka men inte överdrivet mycket vilket inte heller behövs. Han funkar bra på grus och gräs, både mina spår och icke förar spår. Har börjat lägga in markering av föremål lite lätt och det funkar bättre och bättre. Jobbar nu med att få till att han ska lägga sig och ha fokus på föremålet, inte mot mig. Lydnadsträning går också bra. Fotpositionen hittar han fint från olika håll. Läggande vid sidan har vi kommit en bit på väg med. Ställande endast framifrån ännu. Kryp är påbörjat men lite klurigt. Plats är inga problem så här långt. han ligger med störning av folk och hundar, självklart kortare stunder. Apportering har vi inte gjort momentmässigt men han hämtar, bär och kan lämna av vid sidan typ allt han hittar. Han är väldigt lätt att belöna med både godis och kamp och han uppmanar alltid till kamp så han är lätt att träna med. Inga ägaföremål-tendenser, det är roligare att kampa än att äga. Detta är väldigt tacksamt i vardagsträningen. Han lyssnar inte klockrent på "nej" i alla lägen (men många) däremot så missar han inte ett "Bra" och chans till belöning. Han går att träna med lös bland folk, hundar och hästar som rider förbi. Han har full fokus på mig även om vi tränat på Ica Maxi-parkeringen vid värsta shoppingrusningen. Det är något som utvecklats från att han en period var lite störd när vi hållt oss på landet för mycket så nu passar jag på att träna koncentration när jag är i stan och på klubben och alla olika miljöer. Som sagt, löjligt nöjd.....

Men visst har han en del hyss för sig som kanske andra skulle se som mindre bra..men några problem är det inte... Nästan så att jag även gillar dessa egenheter hos honom: Jävla humör när han inte får som han vill...och kan visa det med tänderna(som förresten inte är valptänder längre), använder även sin fulla röst och lite tänder för att tala om för grannar som kommer in på tomten att han ser dem...och gärna några meter tillbaka på deras egen tomt. Envis som synden och kan göra samma "fel"om och om igen om han inte inser att det lönar sig att göra rätt. Att det "gör ont" att göra fel rör honom icke. Misshandlar katten...ok, den sista kanske inte är så bra, jag tror katten är deprimerad och önskar att den nya hunden ska drunkna i sjön...

Echo har faktiskt gjort allvarliga försök att dränka sig själv i sjön. Som läses ovan så lär han sig ingenting av att hamna i lite jobbigheter. Bryggorna har kommit ut vid stranden i "vår" sjö så jag gick ner med hundarna i helgen. Det var en fantastisk syn att se Echo springa ut på bryggan och, när bryggan tog slut, fortsätta springa rakt ut i vattnet. Han har inte fattat det där med att simma så han ville ju upp samma väg som han åkte i. Fick ju hjälpa honom med ett tag i nackskinnet. Gick väl en tjugo sekunder innan han låg där i vattnet och sprattlade igen. En tredje gång råkade han plumsa i innan det var dags att gå hem. Många skratt får man i den lilles sällskap. Tix hoppade från bryggan, simmade och verkade njuta. Tills hon kom upp på stranden med sin leksak och blev attackerad av Echo.



Blöt Echo. Observera öronen!



Liten..


Stor.

Ingen vidare kvalitet på foton från mobilkameran..

Idag har det tränats sök i många timmar. Tix gick bra. Hon var taggad och hade ett ganska bra, jämt tempo. De flesta framåtslagen vara bra och några där hon kom ut precis vid mig utan att jag ropade så det börjar komma ett flyt. Bra markeringar. Och så var jag duktig på att berömma min hund vilket ibland glöms bort...
Echo fick valla så han var glad och nöjd han med.

Nu är det sovdags..