Husletandet

Skriver mest om husletandet i min andra blogg familjebloggen men får nog uppdatera lite här också för de som undrar. Vi la bud på huset men blev snabbt överbudade och kommer inte lägga mer. Har däremot ställt in siktet på ett annat hus i Almunge som ser super ut-kolla här. Har ju större tomt också vilket gör det ännu bättre än det andra, förutsatt att det är lika fint i verkligheten som på bild. Ska ringa mäklaren idag och höra om besiktningen som är gjord.

Idag ska vi träna lydnad efter gårdagens bravader på planen. Tix tappade fullkomligt kontakten med mig och var väldigt störd av apportbockar och tävlingsledare och allt annat som hon kunde titta på. Visst genomförde vi allt utom framåtsändandet och fick även två tior och hyfsade betyg i övrigt men känslan var usel. Är så jobbigt att inte ha hunden med sig när man är inne på plan. Och väl där är det ju inte lät att tala om för henne är att skärpa sig. Så nu blir mycket störningar på plan som gäller. Dessutom bör man nog träna på att hålla fokus trots långa dagar och mycket väntetid, som det blev igår. I eftermiddag åker vi ut till Härkeberga och spenderar natten i Johans föräldrars hus för att slippa stöket i Uppsala. Ska passa på att lägga spår där ute ikväll och imorgon hoppas jag kunna träna spår med lite sällskap i Lunsen då några från sökgänget ska spåra. Eftersom vi är anmälda till lägre spår i Juni så kommer söket få vila tills efter det. Sen ska det satsas inför elitstart i sommar/höst. Oavsett om vi kommer med på tävlingen så behöver vi ge spåret en hel del tid utan inblandning av sök för att få till det.

Trevlig valborg!

Uppflyttade!!!

trött men glad kom jag nyss hem från söktävlingen. Vi blev uppflyttade och vann klassen. Söket gick bra 9 och 9,5 med nerdrag på att hon tappade i skallet. Uppletandet 9 och 9 pga att hon gick utanfr trutan och inte lyssnade förrens efter andra inkallningen. Lydnaden var som ett stort skämt och hon och jag var som i två olika världar. Vi skrapade iaf ihop 206poäng i lydnaden så det räckte till uppflytt men det trodde jag aldrig när jag gick av planen. Bla så sprang hon och hämtade tungapporten på framåtsändandet-GRRR!

Nu ska jag mysa med Tuva en stund innan hon somnar sedan blir det firande med ben till Tix och godis till mig.


Bankmöten istället för sök.

I söndags var vi på visning och tror vi hittat huset för oss-titta här. Idag ska vi på bankmöten vilket tyvärr innebär att jag missar dagens sökträning. Försöker dock dra ihop en träning imorgon istället för det känns som jag vill köra ett kort pass sök och även uppletande. Ikväll blir det iaf lydnadsträning på klubben. Hoppas det är en del folk där så man kan få hjälp med en grupp till framåtsändandet.
Tränade lydnad i stan igår på en gräsplan bredvid Upplands motor-medan bilen var på verkstaden. Körde fritt följ, kryp och inkallningar med ställande. Kändes bra även om f.f. inte är perfekt ännu (om det nu någonsin blir det). I morgon kväll ska jag till Heby bk och gå skyddslicenskurs. Hoppas kunna lägga Tix på deras skotträning där också eftersom jag missar vår på klubben som också är imorgon. Skulle kännas bra inför söndag.

Lydnad och skydd igår och sök idag.

Var tidigt nere på klubben igår. Kl 9 lastade jag ut flickorna i bilen och tog en promenad neråt Hågadalen. Därefter körde jag på med brukslydnaden. Framåtsändande, kryp och fritt följ är det som tränas mest nuförtiden. I onsdags tränade jag dock på tungapporteringen som gick mycket bra-nästan perfekt. Men så var det ju också bara träning. I framåtsändandet tränar jag nästan bara från gruppen och fram och det går bra. Tix går lugnt nästan varje gång. Körde dock hela momentet en gång igår (men utan riktig grupp då) och det kändes helt ok, riktig fart i inkallningarna så de behöver nog inte tränas något mycket. Krypet blir bättre och bättre även om hon kan få lite bråttom ibland men då backar vi igen. Borde dock träna med någon som tittar så jag inte bara inbillar mig att det blir bättre. Fria följet är ok. Hon är mycket lugnare och inte alls lika taggad men en del förväntningsslick och käftsmällande finns kvar. Hon går mycket bättre i position och tränger inte lika mycket. Men det måste verkligen byggas långsamt känner jag och tyvärr är det nog inte klart till tävlingen som då kommer bli lite avdressyr.

Vid kl10 kom Krister, Micke och Stefan och vi satte igång med skyddsträningen. Samtidigt med dem kom tyvärr också regnet så det blev en ganska kort träning för vår del. Jag hade helt missberäknat temperaturen och klätt på Tuva för lite kläder så vi fick bege oss hemåt efter ett litet tag. Hann dock med två pass med Tix. Första svängen skulle vi pröva att låta henne stöta med munkorgen. Vi startade upp henne med två överfall i ärm och tog sedan på korgen. Tix blir lite dämpad i korgen om hon inte får komma in i rätt sinnesstämning och "retas upp" lite mot figgen. Vi prövade att bara göra ett överfall igen men hon reagerade inte alls på det utan var lite låst i att fundera över korgen. Krister tog då en tunn pinne och retade henne lite under "pass på" och då vaknade hon med besked. Han gjorde två överfall under passage förbi oss och andra gången släppte jag henne helt och hon gick i ordentligt hög upp på sidan av bröstkorgen. Duktig hund! Av med korgen och så fick hon slangen. Nu får hon suga på det ett tag innan vi prövar igen. Andra passet körde vi sändande på stillastående och sedan några förflyttningar där hin sköter allting jättefint. Kunde önska något lite snabbare släppanden men det är inte mycket. Backar ut fint i bevakningarna. Avslutade med ett modprov som också gick bra även om jag vill få in lite mer höjd från henne. Något vi bråkar lite om är transporterna men jag har en plan där för nästa gång, får se om det funkar.

Igår kväll åkte jag ut till Lunsen och körde uppletande. Vi var i en ganska kupperad ruta och jag hade lagt ut sju föremål-jättekul! Tix jobbade som vanligt jättebra och missade bara ett litet plastlock. Eller jag skickade inte ut henne mer när endast det var kvar för jag ville inte börja strula efter ett dittills lyckat upplet. Måste se till att träna lite mer med andra före tävlingen bara så det inte blir för mycket av min vittring hon går på.

Nu ska vi strax iväg till Ekebyboda och träna sök. Hoppas regnet håller sig borta idag, fick mer än nog av det igår. Det är en öppen och lång bana därute så jag ska passa på att köra en del tomslag. men då är det ett måste med en till träning i början av veckan för att dra upp henne inför tävlingen.

I helgen är det spårtävlingar på klubben och imorgon ska jag gå ut vårt elitspår. På söndagens lägre/högre-spår är det många träningsvänner som ska tävla och vi önskar er ( Marie, Elin, Mimmi, Krister, Mia mfl) stort lycka till!! Håller även tummarna för Krister som ska tävla skyddet i helgen. Själv ska jag vara MH-figge i Vallentuna på söndag.

Trevlig helg önskar vi er alla!!

Välbehövd sökträning

Nu är man hemma från allt farande igen och Tix är nöjd och glad att ha matte tillbaka. Tyvärr har jag dragit på mig ännu en förkylning så den planerade söndagsträningen blev inställd för vår del. Tix fick dock ta en simtur ute vid Viks slott istället. Mindre ansträngande för mig =). Igår kom vi dock iväg och tränade sök tillsammans med Marie, Mimmi och Emelie. Körde flera skick med figge rakt ut varav en tävlingsmässig markering. Inga problem med avstånd men hon tappade lite i skallet när jag var nästan framme, men återupptog snabbt. Avslutade med ett tomskick följt av hare på andra sidan som belöning för att hon kommer in, och det gjorde hon bra. Blir nog träning på fredag igen och förhoppningsvis en i början av nästa vecka innan tävlingen som är nästa söndag i Östhammar. Det märktes på hundarna att de inte är riktig vana vid vårvärmen ännu. Idag verkar dock värmen vara försvunnen igen så det kanske inte är något man behöver bekymra sig över till denna tävling. Jag måste slå in i huvudet på mig själv att komma ihåg vattnet och inte alltid glömma det nere vid väskorna. Tix brukar dock klara sig bra ändå men risken blir ju större att hon tar en slurk i någon pöl om hon inte får vatten på stigen.

I eftermiddag ska vi ut och snitsla spår i Järlåsa, inför klubbens tävlingar i helgen. Jag ska gå ut elitspår på lördag och sedan snitsla om för söndagens högrespår. På söndagen tar Monica hand om spåret för då ska jag vara MH-fig i Vallentuna. Efter snitslandet är det bara att stressa till klubben för instruktörsmöte. Hoppas det inte blir för sent för jag vill hinna köra lite lydnad efter.

Tillbaka från fjällen

Påsk helgen är nu över och den har vi spenderat i Klövsjö som ligger i närheten av Vemdalen. Johans familj har en stuga där som ligger i direkt anslutning till både utförs och längd-åkning. Nu blev det dock endast promenader för det var inte så bra underlag och så är det svårt att åka med Tuva. Vi har dock varit ute massor och rört på oss och Tixan har njutit som bara den. Hon tyckte dock det var lite kallt i snön när hon ville lägga sig och vila och försökte använda oss som soffa.
Förra veckan var min syster här på besök så det blev ingen skogsträning för oss. Däremot en del lydnad och vi konsentrerar oss på framåtsänandet, kryp och fria följet. Var även på Östhammar bk och tränade en dag då jag för jag var i krokarna och köpte en sittvagn till Tuva. Ska ju tävla i Östhammar den 29/4 vilket känns så där halvrätt när jag inte hunnit träna alls mycket sök. Hoppas på träning på söndag. Jag åker iväg till Jönköping imorgon och kommer hem lördag kväll. Tix ska vara hemma med Johan så hon kommer väl bli en odåga lagom tills jag är tillbaka. Han har dock lovat att de ska ut och springa så motion får hon ju iaf.
Ikväll blir det lydnadsträning på klubben och jag ska försöka hinna med uppletande före också.

Heldag på landet

Var hos Johans föräldrar igår, nästan hela dagen. Vi var där för att tvätta bilen och fixa lite annat med den men jag hann med en del hund träning också. Är ju helt underbart när man kan lägga ett spår precis i anslutning till tomten och träna på gräsmattan osv. Jag vill ha ett hus nu! Särskilt vid denna årstid ogillar jag vår lägenhet extra mycket.

Jag la alltså ett spår till Tix på ca 300m med ganska många svängar och även några skarpa vinklar. Det gick mestadels över fält men även lite skogsparti, ett stenröse och över en liten bäck. Ett föremål och ett slut. Det låg i drygt en timme innan jag släppte på henne och hon tog upp det jättebra. Följer spåret fint men sicksackar fram och tillbaks över kärnan. Det blåste en del, så det kan väl bero på det. Det gick utan problem till ca 200m där hon tappade vid en vinkel och när hon vädrade i luften för att hitta tillbaka på spåret så hängde det en snitsel där. Måste tänka på att undvika snitslar och måste jag ha dem så ska de vara långt upp och små. Nu tyckte hon att hon hittat ett föremål och hoppad upp för att slita ner snitseln. Jag tog bara tillbaka henne och sa något uppmuntrande om att nu spårar vi på. Nu hade hon tyvärr tappat tänket neråt utan ville ju hela tiden upp med näsan där hon ju är mest van att jobba. Men jag stannade och väntade in henne varje gång näsan kom upp och tillslut så kändes det helt ok igen. Då kom snart slutet så hon fick fin belöning för att hon använde rätt teknik. Så ett lyckat spår skulle jag vilja säga.

Körde kryp som blir bättre men vi går sakta framåt nu så att hon inte ska öka tempot igen. Har även tränat in att hon ska kunna krypa utan att vara vid sidan och vi håller på att träna in att backa i krypet. Det har lossnat (efter mycket om och men) men jag har inte lagt på kommando än. Körde lite sakta "före"-gående mellan två träd som fick vara grupp. Man tager vad man haver... Använde bitstocken för att träna på hennes backande ut vid bevakning-gick jättebra! Sedan fick hon lite konditionsträning då jag och Johan körde budföring ett flertal gånger. Var jätte längesen hon fick gå budföring också så det var ju bra att kolla av det. Blir ju tävlingar i lägre klass i år hoppas jag.

Blev inget sök för oss denna veckan tyvärr för de andra kör idag och då kan vi inte vara med för vi har examination på instruktörsutbildningen. Ska bli kul att visa vad vi pysslat med. Jag tycker det gått jättebra för vårt projektekipage som även verkar vara nöjda med träningen. Skönt också att utbildningen är klar. Har varit mycket givande och kul men nu har man inte varje lördag uppbokad med det längre.

I eftermiddag ska vi gå på två husvisningar... Spännande!