Vemdalen nästa...

Imorgon bär det av till Vemdalen för att fira nyår i Johans familjs stuga där uppe. Elva pers plus Tix åker och bor tätt inpå varandra i fem dagar. Tix och jag ska ägna oss åt längdskidåkning och pröva att låta Tix dra.

Önskar redan nu alla där ute: GOTT NYTT ÅR!!!!!

Nästa år planerar jag att bli mycket bättre på att skriva i min blogg och så blir det ordentliga tag med hundträningen igen, som ju tyvärr inte hunnits med riktigt under december månad. Mitt nyårslöfte är att börja konditionsträna och framförallt springa igen. Nu finns det inga ursäkter!

kram! / Emma o Tix

God fortsättning..

Var en fortsatt trevlig julafton igår. Vi åkte till pappa i Habo, dit Farmor och Farfar också kom. Enda störande är pappas försiktighet med sitt hem och sin nya trägolv som säkert kommer repas av Tix klor, suck. Blev mycket mat igår vilket känns av runt magen idag, men ändå fortsätter man gluffsa i sig.

Jag, Tix och Pappa var ute och gick i skogen på Domberget i förmiddags. var jätteskönt väder-som en solig höstdag. På berget finns en gammal ödegård med ett inrasat hus och mängder av skrot och skräp runt huset. Pappa har fotat huset tidigare och följt dess förfall. Får alltid en speciell sentimental känsla av sådana ställen-var säkert mycket fint där en gång. Tix tyckte det var ett suspekt ställe och reste ragg när hon kom nära huset, men var fortfarande mycket nyfiken och ville springa in i bråten, vilket inte kändes som en bra idé.

Åt lutfisk till lunch-slemmigt men mättande... Sen åkte vi in till mamma i stan igen. Är just nu i valet och kvalet över kvällens aktiviteter. Vännerna vill gå ut på flera håll och jag vill gärna träffa dem men känner mig lite orklös och inte speciellt sugen på att gå ut. Dessutom har jag ju Tix så nu lutar det åt att stanna inne hos mamma och ta det lugnt...Och äta godis. Har fått boken "Hinsehäxan" (tyckte ju familjen var mycket passande nu) i julklapp som jag börjar läsa och gärna fortsätter med under kvällen, då den är väldigt intressant.

Imorgon ska vi tydligen åka uppåt vid femtiden så det blir väl en sväng på rean före det. Fick en del pengar igår som ju behöver shoppas upp, funderar på att köpa en digitalkamera så jag kan öka kvalitéten på mina foton =)

Tjingeling!

God Jul!!!!

God Jul!!!!

Jag och Tix framför granen hemma hos mamma. Nu har vi mumsat i oss massa mat och ska se på kalle Anka. Tix gillade särskilt köttbullarna och korven. Hon har självklart också klappar under granen, och jag vet att hon kommer ha ett sant nöje med att slita pappret i bitar.

Stora jul-kramar från oss!!!


Tix kollar in granen

Tix kollar in granen


Tix myser med mjukisvovvarna


Tix myser med mjukisvovvarna

Tix vill hellre bita på mjukisdjuren än bli fotograferad med dem. Jag inser att jag måste skaffa en digitalkamera för bilderna blir ju minimala med dålig kvalitet när de tas med min telefon.

En dag kvar...

Väntar på tvättmaskinen

Imorgon efter jobbet bär det av till Jönköping för julfirande. Så nu går tvättmaskinen för fullt och packningen kommer därefter. Jag och Tix får skjuts med en arbetspolare, Jonas, som också har sin familj nere i Jönköping. Väldigt smidigt och trevligt med sällskap. Har köpt en bilbältes-sele idag så Tix åker säkert i baksätet på bilen, om de nu är så säkra, känns i alla fall bättre.

Stressade runt på stan och handlade lite julklappar i eftermiddags, bra framförhållning kallas det! Blev inga dyra inköp i år precis men lite småprylar till familjen och Johan hittade jag.

Tränade kryp inomhus, går helt ok. Är svårt att se dock hur låg hon egentligen är. Ska plocka ut momentet när snön smält och ta hjälp av någon annans ögon. Hade på och av munkorgen några ggr och gjorde några kontaktövningar med den på. Belöning med köttbullar i korgen, mums! Inga försök att få av den hittills.

Imorgon ska jag försöka knåpa ihop mail-julkort och få iväg dem (det var det där med framförhållning). Fotade Tix lite i kväll så hon får pryda julhälsningarna. Hon är inte helt nöjd med arbetet som fotomodell, vilket syns på bilderna.

Ner till tvättstugan igen...

// E



Svinkall sökträning!

Inatt kom snön till Uppsala. När vi gick hem från Johans kompis vid tolvtiden såg vi knappt framför oss för snön som yrde. Tix gillade snön skarpt men så är hon ju också född i Norrland, hi, hi. Jag tycker också det är mysigt och passande till mitt julpyntande som jag spenderat kvällen med. Vi åt en mini-julmiddag också för jag firar ju inte julen här med Johan utan nere i Jönköping med familjen.

Marken var alltså snötäckt och luften kall när vi begav oss ut till Lunsenskogen för sökträning i morse. Var lite orolig för att Fiestan inte skulle orka genom snön, är ju ingen terrängbil direkt, men det va inga problem.  Förutom jag och Tix var det Jenny med Axa, Marie med Beskow och Annica med Zassa som pulsade ut i sökbanan.
Vi gick som andra ekipage och startade med en lätt figge. Poppup med både syn och ljud-retning. Hon har ju inte kört sen tävlingen så jag ville starta kul och enkelt. Plockade sedan bort synretningen men gav henne korta ljud för att styra upp henne. Det blev raka och bra skicka med mycket fart och fokus. Glömde skälla upp henne före så på första figgarna var markeringarna lite klena men det tog sig.
Hon gick alldeles för nära in på och kladdade på figgarna så där fick de säga till på skarpen. Inte förräns Jenny fick in en "känga" i bröstet på henne när hon kom ut, gav det resultat. Efter det höll hon ett bättre avstånd. Trots tillsägelsen blev hon inte låg utan tände snarare till i skallet och leken med figgen. Ett kul och lyckat pass, va endast på henne någon gång om näsan i backen på väg in till stigen.

Nu är det dags för sänggång, imorgon är det lång arbetsdag. När jag slutar för dagen på Mellis ska jag vidare till mitt extrajobb som personlig assisent och slutar inte förräns kl22. Men det är ett kul jobb och bra pengar. För det vet man ju att man behöver...om inte annat till vet.kostnader...

Tja! / E

Hundar ska inte äta snus!!!

Har varit slarvig med att skriva. Får skylla på mycket att göra med julstök, sociala förpliktelser och hundträning som vanligt. Idag har vi dock haft en knasig dag värd att berätta om. Vaknade i morse till en jättefin dag mer lik vår än vinter. Bestämde med Marie att vi skulle ut och spåra vid ett-tiden och efter frukost låg vi och slöade framför tv:n i väntan på detta. Tix gick omkring lite och pysslade i lägenheten och jag får erkänna att min uppmärksamhet inte låg riktigt där den borde gjort. Hittar henne efter en stund i Johans säng tuggandes på locket till en av Johans alla j...la snusdosor. Hittar strax burken som tillhör locket-tom. Johan tror sig veta att han hade ca tio portioner snus kvar i dosan, som nu alltså låg i Tix gluppska mage. Hon sätter verkligen i sig vad som helst. Ringer till Ulltuna som råder mig att framkalla kräkning genom salt i munnen. Så enkelt skulle det ju självklart inte lösas. Tix gör inte en annsats till att få upp sitt matinnehåll. Ringer till vetten igen som säger åt mig att kommka in med henne. Så det bär iväg i bilen och jag börjar stressa upp mig eftersom tiden tickar iväg-vet inte vad som kommer hända vid nikotinförgiftning.
När vi kommer in vägs hon. Jag gissade på 25kg men -Oj! 30,5kg väger den stora damen. Hon fick mumsa i sig burkmat och sen fick hon kräkmedel insprutat under huden i nacken. Efter det skyndade vi oss ut för nu hände det grejer. Hon kräktes nog åtta ggr innan hon matt damp i backen. jag och Johan petade runt i högarna och lyckades hitta sex snuspåsar. Stackars liten var helt slut och vi gå in och bli kvar i behandlingsrummet där hon kräktes slem några gånger och började sedan piggna till.
Nu är vi hemma igen 1400kr fattigare. Där gick min plan att köpa längdskidor i stöpet. Men va sjutton det är ju ändå ingen snö och Tix är ok igen, vilket alltid går i första hand.

Har annars varit en positiv vecka. I onsdag tränade vi på klubben och allt fungerade bra förutom budföringen där Tix var helt i en annan värld. Elins Hallon var precis lika lost. Jag prövade lite nya saker med belöning vid apportering som gav bra resultat. Jag, Marie och Ina bjöds sedan på en mysig fika hemma hos Elin där vi snackade hund och spydde mycket galla på alla "stollar med ouppfostrade hund ALLTID i flexikoppel" som man stöter på med jämna mellanrum.
Fyllde 25år i torsdags och Johan bjöd mig på middag på "Tratorio Commedia" (smaskibaljan) och på bio. Vi såg på "Harry Potter och den flammande bägaren" som va helt klart sevärd.
Igår fick jag det mycket roliga och spännande erbjudandet om en tjänst som kriminalvårdare på en anstalt utanför Stockholm. Jag har tackat ja och kommer börja mitt nya arbete om en månad. Känns otroligt kul men jag kommer att sakna Mellanskog också. Och de kommer att sakna Tix. Var förresten på julbord med jobbet igår. Åt som en häst, gick hem tidigt och somnade som en stock.

Nu ska vi iväg till Johans kompis och se på en film. Imorgon bitti hoppas jag att Tix har återfått sina krafter för då är det sökträning.

// Emma

Äntligen måndag!

Nu är 25-årsfesten avklarad vilket är skönt-nu ska jag bara fylla år på torsdag också. Var en trevlig kväll i lördags med 15-20 pers på besök. Tix var som vanligt superduktig och flöt runt bland gästerna och tiggde åt sig lite gos. Annars låg hon på golvet/ i sängen och tog det lugnt-coolistjejen. Söndagen blev ju av förståeliga skäl aningen seg och Tix fick ingen ordentlig promeand förrens på kvällen. Då kopplade hon på turbo-motorn vill jag lova, efter att ha samlat krafter hela helgen. Är så himla kul att se när hon är så het och tar varenda litet kommando på en millisekund. Vi småtränade och lekte medans vi gick i en park i Fålhagen. Johan var också med och blev om och om igen attackerad av en tossig (och lerig) Tix som använde honom som sin jättesora leksak (som vanligt). Den lilla tuffingen skyddade också oss alla från en hotfull däck-gunga som blåste i vinden. Hon for skälandes på den och trots att den slog henne i backen flög hon på den igen och hängde med ett tungt bett i gummit-duktig tjej!

Idag har jag varit och shoppat på Brukshundcenter. Fick ett presentkort där av några gulliga jobbkompisar så nu har jag köpt en bitstock, en metallapport och två koner=500kr som jag inte behövde betala, kan det bli bättre. Ikväll har vi varit på klubben och tränat lydnad med Marie och boxern Beskow (och bebisboxern Alice) och Elin och borderterriern Hallon. Annars lös folk med sin frånvaro, ingen direkt rusning till lydnadsplan i kylan. Man får ju va glad att där inte ligger någon snö än iaf. Tix ville väldigt mycket idag men hade lite svårt att samla ihop sig.
Bra fritt följ och jättebra framförgående. Vi sliter med apporteringen där vi idag också prövade metallapporten. Hon hämtar den lika gärna som träapporten, hon apporter i stort sett allt jag ber henne om, men hon vill bara inte galoppera in till mig. Belönade med pipleksaken som funkade förra gången men idag gav det inte så mycket. Känns egentligen inte bra att belöna ett det hon gör fel-travar, men har fått lära mig att jag måste för att hon ska galoppera så småningom. Känns som jag prövat det ett bra tag nu och att det  inte leder ngn vart.
Skickade henne till konen vilket gick bra. Hon vänder sig ibland om på vägen ut men fortsätter när belöningen uteblir. Ska köra på med att skicka till olika koner ngn vecka och börja med rutan snart. Kontrollerade inkallning med ställande/läggande och även hopp,sitt,hopp-fungerar, Vi körde än liten stund av fjärrdirigering där vi nyligen lagt till ställandet. Gjorde det även på lunchen idag och då gick det fint men nu vart hon helt lost. Rör sig något framåt när hon lägger sig från stående, måste ta tag i det nu direkt, ska höra mig om efter tips. Skulle behöva träna för instruktör snart, har en hel del jag behöver ventilera och kolla av. På lunchen tränade vi förresten också ljudgivning vilket gick mycket bra, kan nu även lägga in "tyst".

Dricker varmt thé nu men fryser fortfarande massor. Glömde mitt underställ idag coh blev helt förfrusen. Ska krypa upp med Tix under filten i soffan.

/ Emma

Hektiskt torsdag

Va på anställningsintervju i morse. Kändes som att det gick bra men det återstår ju att se va de tycker, skulle få besked före jul. Var ledig hela förmiddagen så efter intervjun hann jag lägga spår till Tix i närheten av Ulleråker. Gav henne retning före jag gick ut och la spåret som sedan fick ligga 25 min. Gick jättebra-hon gick mycket bättre än tidigare med lägre näsa (trots den korta liggtiden) och tog svängarna bra. Ska pröva att utöka längd + tid ngt.
Efter jobbet va jag. Tix och Cherie (arbetspolaren) på Mellanskogs andra kontor i Uppsala och hälsade på. Där finns en hund i nästan varje rum och Tix trackaserade nog allihop när hon rusade genom korridoren. Fick med mig lite snitselband. Har även fått en del reklamprylar från jobbet som klubben fått till tävlingspriser-tack Mellanskog!

Blev ett snabbis lydnadspass före TÄS och funktionärs-mötena idag. Tränade apportering som äntligen börjar bli fart på tack vare den nya pipleksaken. Gjorde lite stegförflyttningar och körde framförgående-inga problem. La en platsliggning tillsammans med Jenny och Axa som tränade sittande. Som vanligt ligger hon perfekt-peppar, peppar...

Nu ska jag fara in till stan och hämta Johan som har spelat Tennismatch.

// E


Stressad med dåligt samvetet

Hinner inte med någonting denna vecka känns det som. Just för att det är så mycket jag behöver göra...
Igår va det möte hos Veronica som jag arb etar extra som personlig assistent åt. Träffade hennes andra assistenter som var jätte trevliga. Klockan blev över nio innan jag va hemma så ingen hundträning då. idag MÅSTE jag plugga-ska lämna in ett arbete i "Etik och livsfrågor". Är redan klar för G på kursen men jag tänkte få till ett VG.
Imorgon ska vi iaf se till att komma ner till klubben en sväng och på torsdag är det möte med TÄS och fika för alla funktionärer för årets tävlingar. På torsdag ska jag dessutom på en anställningsintervju-nervöst med riktigt kul, berättar mer senare. Till helgen ska jag ha 25-årsfest vilket gör att en hel del ska fixas, för att inte tala om att det snart är jul....suck! Men jag gillar att det händer saker och älskar julen. det som gnager är det dåliga samvetet för att jag inte tränar tillräckligt med Tix. Jag vet att hon inte dör av en eller två veckor lågperiod men jag hade inte planerat att ta någon vintervila. Efter jul är det bara att köra stenhårt som gäller. Det går fort till februari och appellen och dessutom vill jag vara färdig för lk3 i mars. STRESS!

Har fått lite kommentarer på bloggen, bla från brorsan med matte och familjen Thurfjell som är Tix super-uppfödare,va kul att ni hittat hit.

Nu ska jag gå och äta sen ska jag och Tix åka till elljusspåret och göra av med lite energi.

// Emma

Spårträning och märgbensmumsande



Spårträning och märgbensmumsande

Fem timmar blev det i skogen idag. Plus en halvtimmes homeadition av "veterinärerna". Den suddiga bilden ovan föreställer Tix smaskandes (och då menar jag verkligen smaskandes) på ett gigantiskt märgben som belöning för att hon är så fantastiskt snäll och hanterbar.

Men för att börja i rätt ända av dagen....Mötte upp Tina och de två andra spårsugna ekipagen i Högsta och vi parkerade i det närliggande naturreservatet. Vi lägger spår åt varandra och vi startade med att lägga ut Tix spår på endast 100m. Eftersom Tix har haft lite svårt med spåmotivationen, eller snarare att inte lägga energi på allting annat som händer samtidigt som hon spårar, så fick hon kampa med spårläggaren och sedan se hur hon drog bitstocken längs marken en bit ut i spåret. Hennes spår ligger inte så länge utan retningen ska va färsk i minnet. Vi prövade detta sist och jag har lagt ett spår likadant , och idag syntes det definitivt resultat. Nu ska jag köra intensivt på detta vis ett tag så att får lära sig spåra. Pga att jag utbildat henne i sök först (och ev pga av ras) så går hon gärna med näsan högt. Det har dock blivit bättre och noggrannare och jag börjar läsa av henne lättare nu Det är mycket som jag behöver lära mig om spår och Tina är en jättebra instruktör. Fick följa med och gå ett spår med hennes schäfer Lycka som är uppfl högre. Hon var dock lite ringrostig nu pga att hon fått vaplar nyligen. Var härligt att se hennes spårlust och leklust, en jättetrevlig schäfer!
 Andra spåret idag blev ett mörkerspår för vid halvfyra är det nästan bara snön som lyser upp ute. När vi gick tillbaks bar Tix på bitstocken som låg i slutet. I bitstocken var ett koppel fäst som kampsnöre. När vi kom ner till bilen upptäcker jag att haken i ändan av kopplet har lyckats klämma fast i Tix tass mitt emellan trampdynorna-stackars liten! Inte för att hon brydde sig nämnvärt men inte kan jag ha en piercad hund =). Vi for hem till Tina och i skenet av lamporna i köket kunde vi med grannens handstyrka och diverse  tänger lirka isär haken (som ju visade sig vara av den mest tåliga sorten). Lilltjejen tyckte inte alls det va nåt kul längre men tålmodig som hon är lät hon oss fippla på utan större protester. Därav slämmandet och märgbensfläckandet som just nu pågår i sängen bakom mig.

Denna händelserika dag avslutar jag nu med att glo på TV och äta glass. Johan är på återträff med sin högstadieklass och lär väl dyka upp i ett ostadigt tillstånd någon gång inatt. Själv spenderar man ju inte mycket tid på krogen nuförtiden. Har ju inte direkt tid att vara trött på söndag morgon...då ska det ju tränas hund! Och ärligt talat så är det sååå skönt att spendera lördagkvällen med att slappa runt i mysbyxor och gosa med hunden....

Kramis // Emma

Tix på prommis i snön

Tix på prommis i snön


På prommis i gamla Uppsala-mörkt..

På prommis i gamla Uppsala-mörkt..


Fredagsmys

Allmänt flamsig fredag på jobbet idag. Arbetar på en skogsägarförening-Mellanskog-med kontorsservice. Har Tix med mig på jobbet vilket är värt GULD!
Jag, Tix och Johan gick en ordentlig promenad vid Uppsala-högar efter jobbet. Kallt och halt var det. Skickade Tix mellan oss, över en kulle-bra konditonsträning för det lilla livet. Efter det blev det pizza och rödvin hemma hos Johan med lite kompisar. Tix mumsar just nu chips efter uppvisande av diverse onyttiga konster, ex "high five". Där är hunden som ÄLSKAR att vara i allas centrum.
Sover i stan inatt, vi trivs annars bäst hemma på landet=Svista 1 mil norr om Uppsala, men så länge Tix också har en självklar plats i sängen kan vi väl sova hos Johan också.

Blir ingen sökträning i helgen pga att någon tävlar och vi andra inte kan samma dagar. Ska dock spåra imorgon, går en kurs hos Tina Hansson
www.hundpunkten.se , för att få ordning på vår spårträning som kommit i andra hand efter söket. Rapporterar imorgon om utvecklingen denna gång.

Johan tog några foton i eftermiddags ska lägga in dem så fort han kommer till datorn och lägger över dem.

// E

Vissa är snabbare i snön än andra..

Just inkommen från långpromenad. En stor fördel med snön är att det blir så ljust ute, skönt att slippa ficklampan på kvällspromenaden.
Märkte nu på promenaden att jag varit lite "snäll" med vissa regler på sistone och det straffar sig ju direkt. Eftersom hon är så lydig och samarbetsvillig som hon är glömmer man ibland bort att det måste underhållas-Konstant! Tix brukar inte tillåtas några vida svängar bort från mig men jag har låtit henne löpa lite fritt några dagar nu. Är ju bra träning att hon springer i snön på åkrarna. Det är ju bara det att när då den där haren poppar upp som gubben i lådan blir det ju MYCKET svårare att få kontroll på situationen. Tix försvinner som ett svart sträck, och den förrut strikt hållna gränsen på max 30m från mig, drog hon över utan att blinka. Det är inte det lättaste att springa ifatt och korrigera när man pulsar fram i snö över knöglig åker med klumpiga kängor och termobraller. Blev mer flås än prat när jag mötte den tillbakavändande Tix. Men tog åt sig gjorde hon iaf.
Gömde lite leksaker bland en hög med stockar som Tix fick leta fram i mörkret, det tog en stund men åh va kul det är att leta! Vi har inte tränat så mycket denna vecka. Tränade väldigt intensivt inför senaste tävlingen (i söndags) och jag tycker hon tappade lite gnista på slutet. Funkar bra att lägga in några dagar av bara motion och lekaktivering så blir hon riktigt sugen på träning sen. Lagom till helgen kommer hon böna och be om ett ordentligt lydnadspass och då blir det superkul att köra.
Får förhoppningsvis ihop sökgänget för träning ihelgen. Har varit lite frånfall på sistone, men det ska det bli ändring på bara vi får tag i någon ambitiöst ekipage som vill hänga på oss fyra som nu tränar.

Nu börjar Tix sucka tugnt och jag gäspa så vi drar oss nog till sängs.

God natt!

Förresten har jag fått min första kommentar på bloggen-jättekul!